Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через свій флот Росія погрожує повернутися до питання Севастополя

Середа, 21 травня 2008, 19:12

У випадку прийняття Україною закону про виведення Чорноморського флоту Росії в 2017 році Росія вправі порушити питання про приналежність Криму і статус Севастополя.

Таку думку висловив глава комітету з оборони і безпеки Ради Федерації Віктор Озеров.

"У випадку, якщо Україна прийме закон про виведення військових формувань Чорноморського флоту Росії із місць його дислокації в травні 2017 року, Росія вправі порушити питання про історичну приналежність Криму і статус Севастополя з усіма наслідками", - заявив Озеров.

Разом з тим, на його думку, до 2017 року часу ще досить.

"Упевнений, що на той час уже не буде президентом України пан Ющенко і прем'єром пані Тимошенко, і приймати остаточне рішення з цього питання будуть зовсім інші люди. Тому сьогодні це більше схоже на політичний піар, ніж на конкретний підхід", - вважає Озеров.

Як повідомлялося, РНБО доручило уряду прийняти в двомісячний термін заходи для комплексної перевірки наслідків тимчасового перебування Чорноморського флоту РФ в Україні.

На думку Озерова, подібного роду однобічні заяви України підштовхують російську сторону до того, щоб ще раз найретельнішим чином вивчити юридичні підстави передачі Криму Україні і, відповідно, статус Севастополя.

"Таким чином, є необхідність розглянути питання, що сьогодні є на території Криму з боку громадян, що проживають на цій території", - сказав Озеров.

"На адресу керівництва нашої країни надходять численні звернення повернути Крим до складу Росії, і ми в цьому зв'язку можемо розглянути питання в такому аспекті, що Чорноморський флот є складовою частиною забезпечення оборони і безпеки нашої держави і ніхто не зможе змусити нас в односторонньому порядку, без вагомих на те підстав, розглянути питання про виведення наших баз", - заявив він.

"Подібного роду діями і заявами Україна не сприяє подальшому зміцненню взаємин між нашими державами і посиленню взаєморозуміння, а також співробітництву в інтересах двох держав, у тому числі в сфері оборони і безпеки", - підсумував Озеров.

"Необхідно вже зараз почати роботу як Москві, так і Києву над тим, щоб договір про перебування Чорноморського флоту Росії на території України не припинив свою дію в 2017 році, а одержав пролонгацію по обидва боки", - підкреслив Озеров.

У свою чергу інший сенатор, глава комісії з морської політики, що був командуючий Північним флотом В'ячеслав Попов сказав, що Росії варто спокійно відноситися до дій української сторони.

"Прийняття того або іншого законодавчого акта є правом української сторони, і тут ми втручатися не можемо. Інша справа - ми можемо враховувати це у своїй подальшій політиці", - відзначив Попов.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування