Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні загрожують санкції СОТ?

Понеділок, 5 травня 2008, 11:04

Україна може спровокувати фінансові санкції СОТ, якщо найближчим часом не закінчить реформування національної системи стандартизації та сертифікації, застерігають експерти.

У Міжнародній фінансовій корпорації констатують, що такі реформи українська сторона в деяких сферах ще й не починала, повідомляє Німецька хвиля.

Як відомо, з середини травня Україна стане повноправним членом СОТ. Перед цією організацією українська сторона зобов'язалася зробити всі стандарти добровільними і скоротити перелік продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації.

Також Україна зобов'язалася позбавити Держспоживстандарт права перевіряти чи сертифікувати будь-яку імпортовану харчову продукцію.

За безпеку харчових продуктів, згідно з міжнародними правилами, мають відповідати тільки Ветеринарна служба й Фітоінспекція, зауважують експерти.

Справа реформування української системи стандартизації просувається досить повільно, каже аналітик Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк.

"Те, що в Україні називають реформами – просте окозамилювання. Наприклад, чітка норма про скасування обов'язкової сертифікації харчових продуктів так і не виконана до цих пір. Це впливає на собівартість продукції", - зазначив Осаволюк.

"Бізнес повинен долати ще один додатковий бар'єр, змушений витрачати зайві гроші, щоб просунути свій товар і врешті-решт платить за все споживач", - додав він.

За словами експерта, гальмує просування реформ Держспоживстандарт. Це відомство саме розробляє норми, а потім їх і контролює.

Осаволюк переконаний, що якомога швидше треба реформувати цю державну структуру, бо невиконання вимог СОТ може спровокувати численні судові позови виробників до України, фінансові санкції та перегляд тарифних ставок.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування