Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко хоче газові контракти з Росією на 15 років

Середа, 7 травня 2008, 13:31

Уряд України ставить задачу НАК "Нафтогаз України" на переговорах з російським ВАТ "Газпром" із питання постачань природного газу в Україну і транзиту через її територію укласти відповідні контракти на 15-річний термін.

Про це повідомив голова правління НАК Олег Дубина журналістам у Києві в середу, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Уряд хоче на 15 років", - сказав Дубина.

Голова "Нафтогазу" додав, що хотів би бачити європейську ціну для України на газ через 5 років, а на цей перехідний період закріпити в контракті фіксовану індексацію ціни від чинної в 2008 році $179,5 за 1000 куб. м.

"Ми очікуємо зростання цін, але якою мірою – не можу сказати, (тільки) після переговорів" - підкреслив він.

Голова НАК також зазначив, що оптимальною схемою постачань газу в Україну буде пряма закупівля його "Нафтогазом України" і "Газпрому", минаючи посередника, яким сьогодні виступає швейцарським газовий трейдер "РосУкрЕнерго".

Дубина також уточнив, що в ході переговорів ітиметься про укладання двох довгострокових контрактів – на купівлю і транзит газу.

За його словами, "Нафтогаз України" уже відпрацював проект контрактів і спрямував його уряду.

Водночас він наголосив, що говорити про умови постачань газу і транзиту з 2009 року до проведення переговорів передчасно.

"Давайте почнемо переговори, підпишемо (контракти), тоді розповімо", - зазначив Дубина.

Зокрема, відповідаючи на запитання про можливість підвищення ставки транзиту з 2009 року, глава НАК повідомив, що вона буде відома тільки після переговорів і розуміння балансу природного газу, що заходить в Україну, у тому числі, із середньоазіатських країн.

Він також додав, що на даний час поставлена задача відпрацювати технічні умови проходження газу, над якими два роки не працювали.

Відповідаючи на запитання про терміни початку переговорів, Дубина сказав: "Пройде інаугурація (новообраного президента Росії Дмитра Медведєва), пройдуть свята і почнуться переговори", - але не зміг назвати можливу дату їхнього завершення.

Як повідомлялося, ціна постачання імпортного газу в Україну в 2008 році зросла до $179,5 за 1000 куб. м у порівнянні зі $130 у 2007 році і $95 у 2006 році. При цьому ставка транзиту була збільшена з цього року з $1,6 до $1,7 за 1000 куб. м на 100 км.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування