Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ вимагає збільшити їй фінансування

Четвер, 12 червня 2008, 13:55

Служба безпеки України вимагає фінансування на рівні не менше 0,5% від ВВП.

Про це на брифінгу в четвер повідомила заступник голови СБУ Світлана Нежнова, інформує "Ліга".

При цьому вона підкреслила, що протягом останніх десяти років рівень забезпеченості бюджетними коштами діяльності СБУ складав у середньому 0,2% від ВВП України, а це тільки 40-50% від реальних потреб служби.

Нежнова уточнила, що фонд плати праці співробітників - 50% від потреб служби, а на розвиток матеріально-технічної бази виділяється тільки 18% від необхідної суми. Через недостатнє фінансування зараз близько 30% службово-технічних споруд знаходяться в аварійному стані, а більше 50% службових приміщень потребують ремонту.

Крім того, Нежнова підкреслила, що служба потребує нового обладнання, автомобілів і т.д. Але велика частина виділюваних коштів іде на заробітну плату.

"85% коштів іде на оплату праці, і тільки 10-15% на розвиток матеріально-технічної бази", - сказала вона, додавши, що темпи збільшення фонду оплати праці в СБУ теж значно нижчі, ніж в інших міністерствах і відомствах.

Так, наприклад, офіцер СБУ з вислугою до 10 років з вищою освітою і спеціальною підготовкою отримує менше працівників, наприклад, супермаркетів. Молодший офіцерський склад має заробітну плату до 1,5 тис. грн., середній - до 2,5 тис. грн.

У зв'язку з цим, за словами Нежнової, дуже багато людей звільняються, оскільки не можуть за таку заробітну плату утримувати сім’ю. Щотижня керівництву надходить 25-30 рапортів від офіцерів і прапорщиків про звільнення з військової служби СБУ.

Крім того, проблемним залишається і забезпечення військовослужбовців житлом. У черзі на отримання житла стоїть 5781 військовослужбовець СБУ, тоді як торік за державні кошти було придбано тільки 58 квартир, а в цьому планується 49.

Нежнова підкреслила, що 20 березня президент доручив Кабміну під час підготовки змін у Держбюджет відпрацювати питання підвищення соціальних гарантій для співробітників СБУ, а також передбачити додаткові витрати СБУ на забезпечення функціонування і реформування органів служби в розмірі 1 млрд. 380 млн. грн. Але в розроблених Кабміном змінах на 2008 рік передбачено тільки 6% від цієї суми.

"З огляду на це, керівництво СБУ при внесенні змін у закон про СБУ буде наполягати на включенні в призначення статті про здійснення фінансового забезпечення СБУ на рівні не менше 0,5% від ВВП", - заявила Нежнова.

Як відомо, у березні президент Віктор Ющенко доручив збільшити фінансування СБУ, передбачивши під час підготовки законопроекту про внесення змін у закон про Держбюджет на 2008 рік додаткові витрати на забезпечення функціонування і реформування органів системи СБУ в сумі 1 380 млн. грн.

Також урядe було доручено опрацювати питання підвищення соцгарантій для співробітників СБУ і за результатами опрацювання підготувати і подати у встановленому порядку відповідні пропозиції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
22:22
фотоУдар по Одесі: росіяни застосували балістичну ракету, попередньо, з касетним боєприпасом
21:59
Федерація боксу України привітала з днем народження замовника вбивства Гандзюк
21:57
В ООН підтвердили, що Росія порушила санкції та ударила по Харкову ракетою з КНДР
21:55
Харків перейменував 2 станції метро та понад 360 топонімів
Усі новини...