Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що розповів Луценко, що Гелетей хоче позбавити його держтаємниці?

Четвер, 31 липня 2008, 11:31

Конфлікт між головою МВС Юрієм Луценком і начальником УДО Валерієм Гелетеєм виник у середу на засіданні уряду, у ході розгляду секретного питання, по якому доповідав Гелетей.

По закінченні засідання Луценко заявив "Комерсант-Україна", що Гелетей намагався домогтися прийняття Кабміном постанови, яка б дозволила УДО брати під охорону будь-які державні об'єкти, не погоджуючи свої дії з міліцією.

"Він доповідав питання про охорону УДО об'єктів, що має намір узяти без узгодження з МВС. Пан Гелетей, схоже, вважає, що в нього особливий статус, і він не підкоряється загальним законам. За законами і Конституцією я відповідаю за порядок у державі, і перехід об'єктів під охорону УДО має узгоджуватися з МВС", - сказав Луценко журналісту.

Він уточнив, про охорону яких об'єктів ідеться: "Маються на увазі всі резиденції і приміщення, у яких перебуває президент. А також Вищий господарський суд і інші об'єкти".

"Я хочу звернути увагу на те, що УДО відповідає за охорону трьох вищих посадових осіб держави й інших осіб, яких визначає президент. За логікою, охорона судів, фондів і інших підрозділів виконавчої чи судової влади не входить у компетенцію УДО. Я пропонуватиму, щоб охорона цих об'єктів здійснювалася підрозділами МВС", - сказав Луценко.

"Логіка проста: якщо є спецпідрозділ "Грифон" (судова міліція), то він повинен не тільки доставляти арештованих до суду, але й охороняти суд. Я не проти передачі усіх функцій з конвоювання Гелетею, але давати йому право одноосібно, без узгодження з МВС, вибирати ласі об'єкти для контролю було б якось не по-державному", - упевнений голова МВС.

Луценко повідомив, що дане питання було знято з розгляду Кабміну як неузгоджене. Також він розповів, що УДО заборонило йому проходити на територію секретаріату президента, з чим він зіткнувся перед останнім засіданням РНБО.

Той факт, що Луценко обговорював із кореспондентом проект постанови Кабміну, який проходить під грифом "секретно", обурив Гелетея, хоча, за інформацією видання, вони почали обмінюватися звинуваченнями ще на засіданні уряду.

"Питання під грифом "секретно", по якому я був доповідачем, заслуховувався Кабміном у закритому режимі... Тому Юрій Луценко знав, що не має права обговорювати це питання з журналістами", - заявив Гелетей "Комерсанту".

"Луценко, мабуть, не орієнтується в законодавстві. Перелік охоронюваних об'єктів не узгоджується з МВС, його визначають закон і президент. Питання, яке розглядалося сьогодні на засіданні Кабміну, полягало в іншому. Але я не можу його коментувати, тому що воно проходить під грифом "секретно", - сказав Гелетей.

"Я не чув його (Луценка) висловлювань дослівно, але в будь-якому випадку він не мав права коментувати секретне питання. Експерти СБУ проаналізують його заяви і визначать, чи було розголошення (держтаємниці) і які наслідки для держави. А потім буде вирішуватися питання про подальші дії, аж до кримінального переслідування", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування