Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ООН розкрила, у кого Грузія закуповувала зброю

Вівторок, 12 серпня 2008, 11:41

За даними ООН, Україна минулого року була ключовим постачальником військової техніки й озброєнь у Грузію.

Крім України торік офіційний Тбілісі закуповував зброю в Ізраїлі, Болгарії, США, Чехії та Польщі.

Про це свідчить звіт ООН про міжнародну торгівлю товарами військового призначення в 2007 році, опублікований у понеділок, пише газета "Дело".

Більше за все українські зброярі заробили на реалізації модернізованих танків радянського зразка Т-72. На озброєння грузинських військових минулого року надійшло 74 такі бронемашини, переустаткованих під стандарти НАТО.

За словами заступника директора Центру дослідження армії, конверсії і роззброювання Михайла Самуся, вартість кожного танка Т-72 складає в середньому 1 мільйон доларів.

Згідно з даними звіту ООН, торік Грузія імпортувала 74 танки, 6 одиниць бронетехніки, 9 крупнокаліберних артилерійських систем, 8 літаків, 10,8 тисячі ракет і пускових установок, а також 28,8 тисячі одиниць вогнепальної зброї.

З цього переліку Україна цілковито забезпечила постачання всіх танків, бронетехніки і літаків. Крім того, у 2007 році, згідно з даними звіту, наша країна експортувала Грузії 5 артилерійських систем, 495 ракет і пускових установок, а також 19964 одиниць вогнепальної зброї.

З урахуванням ринкової вартості цієї техніки й озброєнь, українські продавці заробили на грузинських партнерах минулого року понад 100 мільйонів доларів.

За словами Самуся, у цілому на продажі озброєнь і військової техніки в 2007 році Україна за різними оцінками заробила від 600 мільйонів доларів до 1 мільярда. Таким чином, торік Грузія придбала понад 10% українських товарів військового призначення.

При цьому видання зазначає, що в 2006 році український експорт у Грузію був значно нижчим торішнього – 6808 ракет і пускових установок, а також 21870 одиниць вогнепальної зброї.

Дані, які наводяться в звіті ООН, надаються кожною країною добровільно.

При цьому Самусь упевнений, що інформація про експорт озброєнь, яку Україна передає в міжнародну організацію, цілком достовірна: "Україні немає сенсу порушувати режим експортного контролю, тому що після "кольчужного скандалу" до нашої країни особлива увага усіх провідних країн та організацій. Навіщо через якусь, приміром, зайву продану гармату піддавати себе негативній рекламі".

У свою чергу, президент Атлантичної ради України, глава наглядової ради Інституту досліджень внутрішньої оборонної політики Вадим Гречанінов підкреслює, що Грузія не входить у список країн, яким продавати зброю заборонено, а продана Україною зброя – у список забороненого до продажу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування