В МЗС вважають, що Росія має виконувати правила щодо ЧФРФ

Четвер, 14 серпня 2008, 13:27

Міністерство закордонних справ заявляє про необхідність узгодження питання про повернення кораблів Чорноморського флоту Росії, що перебувають у територіальних водах Грузії, з Генеральним штабом України.

Про це в ході брифінгу повідомив посол з особливих доручень МЗС, заступник голови української частини підкомісії з питань Чорноморського флоту Росії українсько-російської міждержавної комісії Віктор Семенов.

За його словами, Росія повинна подати документи до Генерального штабу про перетинання її кораблями українського кордону не менш ніж за 72 години до прибуття кораблів.

При цьому він зазначив, що у разі неприйняття російською стороною цих умов Росія буде відповідати за порушення законодавства України відповідно до міжнародних правових норм.

Водночас Семенов висловив сподівання, що Росія погодиться з умовами української сторони.

Він додав, що російська сторона має виконувати ці правила, оскільки поза місцями дислокації ЧФ діє українське законодавство.

"Фактично, вони мають виконувати (законодавство). Наше право – встановлювати ці правила", - підкреслив він.

Крім того, він додав, що згідно із змінами законодавства, при перетині українського кордону, російські військовослужбовці мають заповнювати міграційні картки і вказувати, який вантаж вони везуть.

Як повідомлялося, 13 серпня Ющенко затвердив порядок узгодження з Україною пересувань Чорноморського флоту Росії поза місцями дислокації в Криму й порядок перетинання державного кордону України кораблями й літаками ЧФ Росії.

10 серпня Україна застерегла Росію від участі кораблів ЧФ Росії в збройному конфлікті в Південній Осетії й повідомила, що залишає за собою право відповідно до норм міжнародного права й законодавства України заборонити їх повернення на свою територію.
Росія вважає це недружнім кроком.

Пізніше Україна заявила про готовність до переговорів з Росією щодо повернення російського Чорноморського флоту до Криму.

Українські новини, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: