Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Тимошенко вирішили понизити вартість житла податком

Четвер, 28 серпня 2008, 15:33

Міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко виступає за негайне введення податку на нерухомість як механізму для зниження вартості житла.

Про це він повідомив у четвер журналістам, передає Обком з посиланням на Уніан.

"Негайно потрібно вводити податок на нерухомість", - сказав міністр.

На його думку, податок має переслідувати не тільки функцію наповнення бюджету, а має "змусити запрацювати і зробити оборот у цьому житловому фонді, щоб перестали спекулянти вкладати гроші в ці спекулятивні операції, що дозволяють їм безкоштовно тримати, може, 50%, може, 70% новопобудованого житлового фонду в Києві і нагнітати спекулятивне навантаження".

"Податок на нерухомість як податок на багатство оживить цей ринок і піде на користь", - вважає Кучеренко.

На думку міністра, ще одним кроком уряду по стабілізації ситуації на ринку житла має стати політика державної інтервенції (за аналогією з ринком зерна).

"Мені здається, що програма, яку пропонує президент - "Доступне житло", вона саме і може стати такою державною інтервенцією на цей ринок. Ні в якому разі мова не має йти про безкоштовне житло", - сказав він.

"Вона має стимулювати людей, у першу чергу, молодих, котрі мають нормальний середній постійний доход і які можуть спрогнозувати і за 7-15 років вийти на траєкторію вирішення своєї житлової проблеми", - сказав він.

Кучеренко нагадав, що в середу Кабінет міністрів відклав розгляд концепції введення податку на нерухоме майно в зв'язку з необхідністю її доробки.

Він також зазначив, що в МінЖКГ були деякі зауваження щодо концепції. На думку міністра, помилково надавати органам місцевого самоврядування право визначати граничні ставки податку на нерухомість, цю функцію необхідно передати центральним органам влади.

У концепції також була передбачена норма оподатковування нерухомості площею від 200 кв. м. Кучеренко вважає, що оподатковувану площу необхідно зменшити в два рази – до 100 кв. м.

Він повідомив, що в законопроекті "Про основні принципи житлової політики", який розробляє міністерство, передбачене негайне введення податку на нерухомість.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування