Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко готовий до "різких кроків" у питанні віз з ЄС

П'ятниця, 29 серпня 2008, 09:39

Президент Віктор Ющенко "налаштований досить серйозно" у питанні врегулювання режиму взаємних поїздок громадян України і країн-членів Євросоюзу.

Про це розповіли "Комерсант-Україна" джерела в секретаріаті президента, обізнані з обставинами підготовки відповідного указу президента.

"Це не бряцання зброєю, не колихання повітря, ми дійсно готові до різких кроків. Звичайно, політично складно буде "відмотувати назад" домовленості про безвізовий режим, але ми ж повинні якось реагувати на те, що відбувається", - пояснив один зі співрозмовників газети.

У посольстві Франції, що головує зараз у Євросоюзі, підтвердили, що Україна неодноразово висловлювала невдоволення в зв'язку з якістю імплементації угоди про спрощення візового режиму.

"Критика з боку України вже звучала, у Брюсселі про неї знають", - заявив перший секретар посольства Франції в Україні Гійом Наржоле.

"Це питання вже обговорюється в рамках переговорів між Україною і ЄС, і було б логічно, якби діалог і надалі проходив у рамках чинної робочої групи", - додав він.

Офіційний Брюссель у четвер утримувався від коментарів щодо можливого скасування Україною безвізового режиму. На умовах анонімності один із представників Євросоюзу охарактеризував дії Києва як "дипломатичний шантаж у рамках підготовки тексту майбутнього поглибленої угоди Україна-ЄС".

"Схоже, що наші українські партнери хочуть набити собі ціну перед черговим раундом переговорів. Це звичайний дипломатичний прийом", - зазначив співрозмовник видання.

У секретаріаті президента ці припущення не підтвердили. "Ми вважаємо, що сьогоднішній указ президента може полегшити роботу наших переговірників при підготовці до самміту в Евіані", - заявив газеті інформований представник СП.

Як відомо, Київ наполягає на тому, щоб у рамках самміту Україна-ЄС, що відбудеться 9 вересня в Евіані, було оголошено про початок переговорів про введення безвізового режиму для громадян України при поїздках у країни Євросоюзу. За оптимістичним сценарієм цей режим може бути введений до 2012 року.

Ющенко в четвер, 28 серпня, підписав указ, яким доручив Кабміну у місячний термін вивчити питання одержання віз громадянами України і внести пропозиції з забезпечення принципу взаємності режиму пересування громадян між Україною і ЄС. Заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук пояснив, що цей указ викликаний систематичними порушеннями угоди про спрощення візового режиму багатьма країнами ЄС і не виключив відновлення візового режиму для європейців.

Як відомо, у 2005 році громадяни держав-членів ЄС отримали право відвідувати Україну без оформлення віз. У той же час візи для українців скасовані не були, але з 2008 року набула чинності угода про спрощення візового режиму з країнами ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування