Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Більшість українців не вірять, що Україна зможе захиститися від Росії

Понеділок, 1 вересня 2008, 16:17

Біля половини громадян України (48,9%) підтримують висновок військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації з території країни до 2017 року відповідно до укладених угод.

Про це заявив директор Інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан на прес-конференції в понеділок у Києві, презентуючи результати соціологічного дослідження на тему "Безпека України га тлі конфлікту в Грузії", проведеного з 21 по 26 серпня.

У той же час 32,7% респондентів не погодилися з цим твердженням.

Відповідаючи на питання: "Керівництво Росії ставить умови добросусідства відмову України від НАТО. Як ви вважаєте, чи має Україна на це погодитися?", 45,4% підтримали цю думку, у той час як 33,6% респондентів відповіли негативно і 21% не змогли визначитися зі своєю відповіддю.

Крім того, абсолютна більшість опитаних (73,1%) вважають, що Україна не повинна погоджуватися на можливу передачу Севастополя і Криму до складу РФ і 10,2% опитаних вважають, що владі України варто було б піти на подібний крок. Разом з тим 16,7% не змогли визначитися зі своєю відповіддю на дане питання.

У той же час більшість українців (57%) вважають, що Україна на сьогоднішній день не здатна захистити свою територіальну цілісність і незалежність самостійно.

Зокрема, відповідно до даних опитування 57% респондентів заявили, що Україна сьогодні не здатна захистити себе власними силами.

Разом з тим 28,9% вважають, що в України є всі можливості захистити себе власними силами. У той же час 14,1% не змогли дати відповідь на питання.

28,4% опитаних вважають, що найбільші повноваження в сфері безпеки, оборони і зовнішньої політики в країні мають бути надані президенту Віктору Ющенку, 16,3% вважають, що необхідно зберегти існуючий розподіл повноважень.

Разом з тим 10,7% людей, які взяли участь у соціологічному опитуванні, вважають, що варто було б розширити повноваження парламенту країни, не визначилися з відповіддю 32,4% опитаних.

"Суспільство країни вже розуміє, що Україна на сьогоднішній день не здатна власними силами захистити свою незалежність і територіальну цілісність. Процес формування ставлення суспільства до різних варіантів колективної безпеки продовжується і ще далекий від свого завершення", - заявив Рубан.

Опитування проводилося за вибіркою, що представляє доросле населення України старше 18 років. Усього в опитуванні взяло участь 2011 респондентів у всіх областях України, АРК і місті Києві.

Статистична похибка вибірки складає 2,3%. Опитування проводилося з 21 по 26 серпня 2008 року.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування