"Наша Україна" внесла корективи в умови коаліції

Вівторок, 30 вересня 2008, 10:27

Політрада блоку "Наша Україна – Народна самооборона" у понеділок увечері погодила новий список умов, за яких фракція готова вести переговори про створення парламентської коаліції з БЮТ і блоком Литвина.

Як пише "Комерсант-Україна", розглядалися два варіанти нової редакції програмних принципів діяльності коаліції, підготовлені двома заступниками глави фракції "НУ-НС" – Романом Зваричем і Борисом Тарасюком.

Як стало відомо газеті, після обговорення була змінена структура документа. Тепер він складається з трьох розділів, які містять принципи діяльності нової коаліції (внутрішня і зовнішня політика, захист демократії і європейського вибору), і преамбули, в яку винесені найбільш суперечливі тези.

Зокрема, у преамбулу запропоновано внести оцінку російсько-грузинського конфлікту і вимогу скасувати антиконституційні закони, ухвалені депутатами від БЮТ і Партії регіонів.

Частина членів політради запропонували пом'якшити "досить різку" оцінку дій БЮТ у документі й утриматися від "нанесення удару по самолюбству БЮТ", але з цим не погодилися три учасники блоку "НУ-НС" – "Наша Україна", Українська народна партія й УРП "Собор".

Інша частина документа, за словами членів політради, стала "більш конкретною".

"Суть змін зводиться до переходу від загальнодемократичної риторики до конкретних зобов'язань", - сказав виданню народний депутат від "НУ-НС" Юрій Костенко.

Так, у документі зазначені конкретні терміни виконання тих чи інших завдань.

"Якщо ми говоримо про євроінтеграцію, то я запропонував поставити мету, щоб через десять років країна перейшла до європейських стандартів. Якщо говорити про ПДЧ, то вже в 2008 році коаліція повинна взяти зобов'язання домогтися його отримання", - зазначив Костенко.

У БЮТ до чергового варіанта принципів, висунутих "НУ-НС", поставилися скептично.

"Не можна починати домовленості з ультиматумів і вимог щось скасувати чи когось засудити. По-суті, нам говорять: "Станьте такими, як ми хочемо, тоді ми будемо з вами дружити". Не можна так ставити питання. Чим більше нам висувають умов, тим далі вони ("НУ-НС") віддаляють можливість створення коаліції", - сказав депутат від БЮТ Віталій Курило.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: