Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російські телеканали можуть повернутися в український ефір

Середа, 15 жовтня 2008, 20:20

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення готова відновити російські телеканали в списку адаптованих українському і європейському законодавству телеканалів у випадку, якщо їхні власники забезпечать і гарантують виключення з їхньої практики незаконних дій.

"Вони не будуть виключені з цього списку, допоки правовласник (каналу) не гарантує відсутність повторних випадків таких дій. Очевидно, правовласник має узяти на себе певні зобов'язання, підтвердити це (документально) ", - заявив перший заступник глави Нацради Ігор Курус в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у середу в Києві.

"Або ж надати право на адаптацію цих програм українським юридичним особам, що відповідно одержать ліцензію на мовлення в Україні, і вони вже будуть регулюватися українським законодавством", - відзначив він.

Як повідомлялося раніше, Нацрада в квітні поточного року затвердила список з 34 закордонних телеканалів, що відповідають вимогам Європейської конвенції про транскордонне мовлення і не потребують перекладу їх з мови оригіналу для трансляції в Україні.

На сьогоднішній день цей перелік розширений до 83 телеканалів.

У той же час днями київський провайдер "Воля-Кабель" повідомив, що з 1 листопада в пакетах кабельного телебачення з російських каналів залишиться тільки НТВ-Мир. З пакетів виключені TVCi, РенTV, ОРТ-International, РТР-Планета.

Курус відзначив, що Нацрада вивчила Європейську конвенцію й українські закони, "які виставляють жорсткі умови про рекламу".

"Ми не можемо говорити, що просто урізання реклами - це адаптація до закону. Вони просто технічно вирішили одну з проблем, але весь комплекс проблем - у тому числі і проблеми суспільної моралі й авторських прав - вони не вирішили. Прикладом тому є конфлікт по Євробаченню", - додав Курус.

Як повідомлялося, після транслювання "Євробачення", українські мовники заявили, що їх право на ексклюзивну трансляцію " Євробачення" на території України було порушено показом цього конкурсу російським супутниковим каналом.

Курус також спростував заяви про те, що причиною відключення трьох російських телеканалів послужила незгода з їх позицією у висвітленні політичних подій в Україні або ж з утиском російської мови в країні: "У Нацради немає позиції по висвітленню будь-яких політичних подій".

Відповідаючи на питання, чому в перелік внесені такі європейські канали як BBC, CNN і інші, Курус пояснив це тим, що Україна не ратифікувала Європейську конвенцію повною мірою, а лише імплементувала у свої закони деякі положення конвенції.

Курус також заявив, що існуючий на сьогоднішній день перелік каналів, "не є карт-бланшем на все життя".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...