Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РНБО рятує Ющенка зі збройного конфлікту з Росією

Четвер, 16 жовтня 2008, 13:55

Усе військово-технічне співробітництво із Грузією Україна проводила у повній відповідності до норм міжнародних режимів експортного контролю та національного законодавства.

Такого висновку дійшла спеціальна міжвідомча робоча група при апараті РНБО, яка провела аналіз всіх аспектів військово-технічного співробітництва з Грузією.

Про це повідомляє прес-служба РНБО, коментуючи звинувачення України у нібито постачанні озброєнь до Грузії під час російсько-грузинського воєнного конфлікту.

"Українські спецекспортери не здійснювали в ході російсько-грузинського воєнного конфлікту експорт озброєнь до Грузії, ніколи не постачали товарів військового призначення під виглядом гуманітарного вантажу. Це в силу специфіки системи зробити практично неможливо", - наголошують у РНБО.

Також у Раді нацбезпеки називають "безпідставними розмови про нібито залучення українських фахівців до бойових дій на Південному Кавказі".

За інформацією РНБО, у Грузії з липня перебували 17 цивільних фахівців профільних компаній та заводів, які відповідно до контрактів здійснювали гарантійний ремонт та обслуговування автомобільної, бронетанкової, протиповітряної та іншої військової техніки.

"Однак одразу після початку бойових дій всі вони без винятку переїхали до готелів у Тбілісі, Ахалцихе та Поті та в період з 8 до 13 серпня повернулися українськими літаками в Україну", - заявляють у Раді нацбезпеки.

Тому, РНБО "ще раз офіційно заявляє, що ухвалення рішення про спецекспорт зброї, військової техніки, передача військових технологій, надання послуг в цій сфері має надзвичайно складну захищену від одноосібних впливів, колегіальну систему процедур".

"Вона унеможливлює ухвалення рішення в цій сфері однією посадовою особою, окрім випадків підписання відповідного рішення уряду прем'єр-міністром про постачання окремих видів зброї або технологій, які є на озброєнні української армії", - наголошують в РНБО.

Рада нацбезпеки закликає уряд, політиків, експертів, журналістів "дотримуватися моралі і боронити честь та гідність України, захищати національний інтерес і не підривати імунітет держави".

Як відомо, 2 жовтня прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на спільній прес-конференції з прем'єром України Юлію Тимошенко в Москві звинуватив Україну в поставках озброєння у зону конфлікту і тому, що техніка керувалася спеціалістами з України.

Тоді Тимошенко заявила, що всі потоки торгівлі зброєю знаходяться під контролем президента, нагадує РНБО.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування