Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бурджанадзе закликає Саакашвілі до відповіді

Четвер, 2 жовтня 2008, 11:37

Екс-голова парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе закликає президента Грузії Михаїла Саакашвілі та нинішню владу до відповіді на питання про період до початку серпневої війни, її ходу і післявоєнного періоду.

"Влада заявляє, що у них є відповіді на всі питання, відповідно, останні дні ми чекаємо конкретних публічних відповідей", - заявила вона на прес-конференції в четвер, повідомляє Civil Georgia.

12 вересня Бурджанадзе вперше привселюдно розкритикувала свою колишню команду і заявила, що відповіді на її запитання визначать, в якій мірі вона порушить питання про відповідальність влади у зв'язку із серпневими подіями.

Бурджанадзе запитує, чому влада не змогла передбачати те, що на тлі підготовки Росії з весни проти Грузії очікувалося здійснення широкомасштабного військового втручання Росії в конфліктних регіонах, і чому не змогли запобігти прямому військовому протистоянню, "незважаючи на кількаразові і прямі попередження з боку дружніх до Грузії країн – не піддаватися на російську провокацію".

Екс-спікера також цікавить, чи розглядала влада альтернативні плани, і "з якої причини були відкинуті ці плани?".

Бурджанадзе також порушує питання про те, хто і на підставі чого видав наказ про початок бойових дій, і з яких військово-політичних цілей здійснювалися вони – було це "відновлення конституційного порядку", або щось інше.

Її також цікавить, хто спланував і хто керував реально воєнними операціями, наскільки ефективною була координація між підрозділами відомств, що брали участь у війні, і чому видавалися накази за допомогою мобільного телефонного зв'язку.

Бурджанадзе запитує, хто дав наказ військам на відступ, і чому це здійснювалося "хаотично, у результаті чого у великій кількості військова техніка й озброєння потрапили в руки супротивника?".

Екс-спікер також цікавиться, чому не притягнені до відповідальності високопосадовці і військове керівництво, "у той час, коли вже поставлено питання про відповідальність сотень рядових або осіб молодших посад".

І нарешті, "хто повинен відповідати за політичні, військові й економічні наслідки війни?", - запитує Бурджанадзе.

Президент Саакашвілі протягом останніх тижнів кілька разів заявляв, що готовий взяти "повну відповідальність" за ті події, що передували агресії Росії в Грузію, а також за післявоєнне відродження і встановлення миру.

На прес-конференції в четвер Бурджанадзе заявила, що "існують питання, які ми сьогодні не ставимо свідомо, до 15 жовтня, до початку процесу Женевських переговорів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування