Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АХМЕТОВ ОДЕРЖАВ СРІБЛО ЗА ЩІЛЬНІСТЬ ГАМАНЦЯ

Вівторок, 21 жовтня 2008, 10:03

Польський щотижневик Wprost представив свій черговий рейтинг найбагатших жителів Центральної і Східної Європи, друге місце в якому зайняв український бізнесмен Рінат Ахметов.

Його статки польське видання оцінило у 23 мільярди доларів, що дозволило йому піднятися на друге місце в рейтингу, пише у вівторок газета "Дело".

Минулого року зі станом 18,7 мільярда доларів він посідав лише четверту сходинку топ-100.

Інший бізнесмен Ігор Коломойський зайняв у рейтингу сьоме місце. Активи власника групи "Приват" Wprost оцінив у 11,4 мільярди доларів. Це дозволило дніпропетровському бізнесмену отримати місце в першій десятці європейських товстосумів.

У цілому українські бізнесмени, незважаючи на світову фінансову кризу, також збільшили свої заощадження.

У 2008 році зубожів тільки один український мільярдер — власник Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко. Якщо минулого року статки соціаліста-металурга журнал оцінив у 2,3 мільярди доларів, то в 2008 році — тільки в 2,1 мільярди.

Цього року до сотні європейських багатіїв потрапили 24 українця.

"Ми дуже обережно підходимо до таких рейтингів, оскільки ці підрахунки досить умовні. Точну оцінку вартості можна дати тільки по тим компаніям, акції яких котируються на біржах. Так, ринкова вартість акцій групи "Приват" з початку року упала з 5,3 мільярди доларів до 2 мільярдів. У той час як непублічні компанії складають істотну частину активів українських бізнесменів", — пояснює аналітик Concorde Capital Олександр Климчук.

Найбагатшим європейцем, за версією польського видання, став росіянин Сулейман Керімов. Його статки оцінений у 24,5 мільярди доларів.

Слідом за Ахметовим у списку Wprost виявився непублічний співвласник швейцарської групи Gunvor, через яку проходить третина експорту російської нафти, Геннадій Тимченко. Його статки оцінили в 20 мільярдів доларів.

За рік більше з усіх мільярдерів "втратив у ціні" власник "Російського алюмінію" Олег Дерипаска. За підрахунками поляків, фінансова криза "з'їла" його 15 мільярдів доларів. Тепер колишній лідер — тільки п'ятий у рейтингу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування