Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко і банкіри "наїхали" на Стельмаха і домовилися прибрати "істерику"

П'ятниця, 31 жовтня 2008, 08:06

У четвер Нацбанк продав валюти на $500 мільйонів, що заспокоїло міжбанк і обвалило курс долара.

Про це заявив голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник, пише Комерсант-Україна.

Банкіри вважають, що до такого спустошення резервів НБУ підштовхнула жорстка критика його дій з різних боків.

"На Стельмаха озлобилися всі, а в його розповіді про спекулянтів уже ніхто не вірить. Ніби він не розумів, що, впорскуючи потрохи валюту, нічого не можна зробити з курсом. Курс, що різко піднімається, можна збити тільки серйозними вливаннями", - заявив голова одного з найбільших банків.

Газета також пише, що екстрена нарада, присвячена стабілізації курсу гривні, у четвер була скликана з ініціативи президента Віктора Ющенка.

Бесіда Ющенка з банкірами продовжувалася більше чотирьох годин, а його вступне слово тривало близько години.

За даними Комерсанта, президент нагадав, що 20 жовтня Радбез дав Нацбанку широкі повноваження щодо подолання кризи, якими той не скористався.

Окремо Ющенко розкритикував роботу банків, що проводили "спекулятивні операції на валютному ринку" в умовах кризи.

"На подив розмова була живою і жорсткою. Були моменти і на підвищених тонах", – розповів голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов.

Інший банкір повідомив, що гарячу полеміку зі Стельмахом затіяли голова ради НБУ Петро Порошенко і голова правління Сведбанку Сергій Тігіпко.

"Стельмах не чує, що йому кажуть інші. Присутність президента розрядила обстановку і дозволила досягти компромісу", - сказав він.

Як відомо, головним підсумком переговорів стала домовленість банкірів і Нацбанку про ревальвацію гривні як на міжбанку, так і на наявному валютному ринку.

"Ми домовилися, що будемо проводити єдині дії, спрямовані на стабілізацію курсу, щоб прибрати істерику з ринку", – сказав Пушкарьов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування