Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк вигадав угоду, щоб зберегти своє місце у Раді?

Понеділок, 10 листопада 2008, 16:00

Політологи вважають малоймовірним, що угода між парламентом, президентом і урядом, яку запропонував спікер Арсеній Яценюк, буде підписано найближчим часом.

"Це (підписання угоди) одна з можливих альтернатив нинішньої майже патової ситуації, коли дійсно - і парламент, і весь український політикум завис між кризою і виборами", - вважає політолог Володимир Фесенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, "класична альтернатива парламентській кризі - це або створення нової парламентської коаліції, або дострокові парламентські вибори".

"Яценюк зазначив, що зараз неможливо по суті справи ні те, ні інше в повноцінному варіанті. Висіти перед загрозою виборів теж багатьох не влаштовує", - додав Фесенко. Разом з тим, за його словами, "судячи з першої реакції, до цього не усі готові".

"Очевидно, потрібен час на осмислення цих пропозицій. Можливо, ця ідея спрацює тоді, коли вона стане не просто пропозицією Яценюка, а якщо вона стане якимось результатом спільної колективної політичної думки", - зазначив політолог.

"Тоді ця ідея в тій або іншій формі може стати результативною. Але поки, одразу, її, судячи з усього, приймати не будуть", - додав він. При цьому Фесенко назвав показовим той факт, що Яценюк визнав, що найближчі вибори, як мінімум не доцільні.

У свою чергу політолог Вадим Карасьов вважає, що пропозиція Яценюка вирішує проблему політичної й економічної кризи в Україні "за формою, а не по суті".

"Що таке - меморандум, підписаний парламентом, головою парламенту? Хто уповноважив? Виходить, що для таких повноважень Яценюку потрібна, принаймні, хоча б більшість", - зазначив експерт.

"Але чи буде це голосування, навіть якщо воно буде результативним, означати реанімацію більшості? Тобто виникає маса інших питань", - додав він.

Разом з тим, Карасьов вважає, що "раціональне зерно" у такій пропозиції є. При цьому політолог висловив сумнів у тому, що Партія регіонів підтримає цю пропозицію Яценюка.

"У Партії регіонів своє бачення економічної кризи, політичної кризи, і, природно - своє бачення способів виходу з цієї кризи. І підписуватися під якимось загальним парламентським меморандумом Партія регіонів не буде", - вважає він.

Карасьов також зазначив, що Яценюк "пропонує подібне рішення, щоб якоюсь мірою зберегти себе в статусі голови Верховної Ради, оскільки ситуація може розвиватися в такому напрямку, коли йому може не знайтись місце на чолі парламенту".

"Тому я б розглядав цю пропозицію, як спосіб визначити своїх парламентських і позапарламентських недругів, і цим самим пролонгувати свій статус голови Верховної Ради", - сказав політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування