Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович і Азаров хочуть поставити НБУ в жорсткі рамки

П'ятниця, 21 листопада 2008, 15:03

Депутати від Партії регіонів Віктор Янукович і Микола Азаров внесли в парламент законопроект, який передбачає можливість зміни керівництва Нацбанку.

Відповідний проект про внесення змін до закону "Про Національний банк України" міститься в антикризовому пакеті Партії регіонів, повідомляє прес-служба Азарова, який очолює комітет із питань фінансів та банківської діяльності.

На думку Азарова, значна частина проблем, із якими економіка України зіткнулася на тлі глобальної фінансової кризи, викликані "неадекватною політикою" Нацбанку.

"Такої кількості помилок, рішень, що суперечать здоровому глузду, не було за всю історію Національного банку", - цитує його слова прес-служба.

За його словами, "протягом року Національний банк України фактично обслуговував негідну, нібито "антиінфляційну", політику уряду".

"Нерегульований потік валютних споживчих кредитів і припинення кредитування вітчизняного реального сектора завели економіку в глухий кут, а банківську систему – у валютну турбулентність. Ситуація, яка склалася, продемонструвала, що незалежність Національного банку може обернутися безконтрольністю і неможливістю вносити корективи в помилкову політику", - зазначає Азаров.

"Наприклад, офіційні особи Нацбанку заохочують уведення комерційними банками комісійних зборів із продажу валюти", - додає він.

Згаданий законопроект Януковича й Азарова передбачає надання Раді НБУ повноважень висловити недовіру Правлінню, наслідком чого є відставка заступників голови Нацбанку, зміна складу Правління, внесення президентом до парламенту пропозиції про звільнення голови НБУ.

Передбачена також можливість повторного застосування Радою НБУ відкладувального вето і скорочення термінів розгляду Правлінням рішень Ради з 5 до 3 днів.

Законопроект установлює, що Правління НБУ виконує свої функції в рамках затверджених Радою НБУ основних положень грошово-кредитної політики, тільки відповідно до них здійснює управління золотовалютними резервами і встановлює офіційний курс гривні.

Також НБУ доручається розглянути питання про зниження дисконтної ставки, ставки рефінансування і вжити заходів для мінімізації ставок кредитування для реального сектора економіки. За законопроектом, Нацбанк повинен установлювати співвідношення в банківському портфелі споживчих і інвестиційних кредитів із пріоритетом на кредитування економіки.

Автори законопроекту вважають, що НБУ на час дії антикризових заходів потрібно надати право тимчасово заборонити банкам підвищувати процентні ставки по кредитах, виданих до 1 вересня 2008 року, а також передбачити відстрочки і звільнення від сплати пені за іпотечними кредитами для тих осіб, які втратили роботу, якщо виплати по кредиту складають більше половини місячного доходу цих осіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування