У Південній Осетії визнали, що обстріляли президентів

Вівторок, 25 листопада 2008, 10:57

У Південній Осетії підтвердили факт "одиничного пострілу в повітря" при проїзді кортежу президентів Польщі і Грузії Леха Качиньського та Михаїла Саакашвілі, але спростували причетність до цього російських військових.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на міністра з інформації та друку Південної Осетії Ірину Гаглоєву.

"Я учора весь вечір просиділа у прикордонників, аналізуючи цю історію", - зізналася газеті Гаглоєва.

"Російсько-осетинського посту в Ахалгорі нема. Якщо їхати з боку Тбілісі, спочатку буде осетинський пост, потім російський. Кортеж із 30 машин під'їхав до нашого посту, оскільки він був ближче. Можливо, вони зробили це зумисне, знаючи, що наші прикордонники тут гарним манерам не навчені, бо знаходяться весь час на лінії фронту", - сказала міністр.

За словами Гаглоєвої, охоронці, що вийшли з джипів, крикнули убік посту, що президенти Грузії та Польщі хочуть проїхати в Ахалгорі "ознайомитися з обстановкою".

"Їм відповіли в різкій формі, що в Ахалгорі проїхати не можна. Тоді вони сіли в машини, і одна з них проїхала кілька метрів убік посту. Було дано автоматну чергу в повітря. Наші прикордонники не бачили президентів і підозрювали, що це провокація", - розповіла міністр з інформації та друку Південної Осетії. Одразу після пострілу, за її словами, лімузин із президентами "спокійно розвернувся" й поїхав.

Як відомо, у неділю ввечері з'явилася інформація, що кортеж Саакашвілі і Качиньського був обстріляний на під'їзді до блокпоста при відвідуванні містечка Метехі неподалік від Тбілісі, де проживають грузинські біженці з Південної Осетії.

Як розповів співробітник регіональної адміністрації Гігла Кенчуашвілі, який супроводжував президентів, "усі ввімкнули фари, кілька охоронців вискочили з джипів і підбігли до лімузина, у якому були Саакашвілі і Качиньський".

"У цей момент я почув крики, погрози російською мовою, а потім постріли. Пострілів у відповідь не було. Охоронці президентів закричали по-грузинськи, щоб лімузин повернув назад. Але він дуже довго і повільно повертав: дорога вузька, і водію ніде було розвернутися. Після того як лімузин нарешті розвернувся, кортеж поїхав на автотрасу Тбілісі-Горі і благополучно дістався до Метехі", - сказав Кенчуашвілі.

Як заявив на прес-конференції після інциденту Саакашвілі, в Ахалгорі ніколи не було російських військ, а тепер вони там стоять "у порушення всіх домовленостей". Він також звинуватив росіян у провокації, а представники Міноборони і МЗС РФ – його, спростовуючи факт пострілів.

Качиньський також заявляв, що стрільба велася з території, контрольованої російськими військами, він особисто чув постріли з автоматів і навіть російську мову, і закликав європейців "зробити своєчасні висновки", тому що угода Саркозі-Медведєва щодо Грузії, за його висновком, не виконана.

Потім іноземні журналісти дорікали Саакашвілі в тому, що він "спеціально все влаштував", щоб викликати міжнародний резонанс.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування