Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія відмовляється вести переговори про виведення ЧФ і згадує про держборг

П'ятниця, 28 листопада 2008, 11:02

Україна й Росія досі не приступили до обговорення меморандуму про виведення до 28 травня 2017 року військових формувань Чорноморського флоту РФ, розміщених у Севастополі, через позицію Росії в цьому питанні.

"Ми досі не приступили до обговорення цього меморандуму", - сказав газеті "Комерсант-Україна" директор першого територіального департаменту МЗС, у сферу діяльності якого входять україно-російські відносини, Леонід Осаволюк.

"Наскільки ми розуміємо із заяв деяких посадових осіб Російської Федерації, Росія поки не готова до його обговорення, але ми все ж таки будемо переконувати партнерів у необхідності підписання документа", - додав він.

У той же час, у МЗС РФ газеті повідомили, що не мають наміру не тільки підписувати документ, але навіть обговорювати його. "До 2017 року ще багато часу, і зараз говорити про виведення Чорноморського флоту рано. Років через дев'ять поговоримо", - заявив представник МЗС РФ, ознайомлений із ходом переговорів.

Як розповіли в МЗС України, восени мало відбутися засідання підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ і його перебування на території України, "але, на жаль, російська сторона зайняла не зовсім зрозумілу для нас позицію".

За словами Осаволюка, українська сторона і далі буде "наполегливо пропонувати" сісти за стіл переговорів. "Ми не збираємося нічого диктувати російській стороні, ми тільки хочемо, щоб наші партнери встигли підготувати необхідну інфраструктуру на своїй території", - підкреслив він.

Між тим, голова підкомітету Верховної Ради з питань співробітництва з країнами СНД Олексій Логвиненко (БЮТ) вважає: "Проблема надумана. До виведення флоту ще 9 років. З урахуванням швидко змінюваної концепції розвитку збройних сил, у першу чергу в Росії, Чорноморський флот може мати зовсім інше значення у перспективі".

А голова департаменту країн СНД МЗС РФ Віктор Сорокін заявив: "Відповідно до базових угод, Росія в якості плати за перебування флоту в Криму щорічно списує з України частину її держборгу – це $97,75 млн. І ми будемо робити це аж до 2017 року. Україна може звернутися до нас із пропозицією змінити угоду в частині вартості оренди, а ми маємо таке ж право її розглянути. Але в нас поки немає такого бажання".

Меморандум "Про етапи і порядок виведення до 28 травня 2017 року військових формувань Чорноморського флоту РФ із місць його тимчасової дислокації на території України" голова МЗС України Володимир Огризко передав російській стороні ще в квітні. Однак документ досі не підписаний, сторони не провели жодного засідання, присвяченого обговоренню положень цього документа.

Відповідно до нього, переговорний процес із питань "практичної реалізації" виведення військових формувань ЧФ РФ мав розпочатися до 1 червня 2008 року. "Підсумком переговорного процесу має стати міждержавний протокол, що визначає план-графік виведення до 28 травня 2017 року ЧФ РФ із території України, який повинен бути підписаний до кінця 2009 року", - цитує газета документ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування