Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Криза не вплине на ставлення США до України

Понеділок, 3 листопада 2008, 07:54

Посол США в Україні Вільям Тейлор запевняє, що ставлення його країни до України не зміниться незалежно від того, хто стане новим президентом США, і не зважаючи на фінансову кризу.

"Я переконаний, що і за президента Обами, і за президента Маккейна Україна залишатиметься надзвичайно важливою для США ", - сказав він в інтерв'ю "Газеті 24", опублікованому в понеділок.

"І не тільки тому, що вони проголошували це під час виборчої кампанії і відповідним чином діяли в Сенаті. Але також і тому, що стратегічна важливість Києва для США не змінилася. Україна важлива для нас як лідер у впровадженні демократичної практики в регіоні", - пояснив Тейлор.

Посол визнав, що фінансова криза серйозно впливає на всі країни і що економічна криза і політичні інститути взаємозалежні.

"Саме тому держави, які мають дієздатний парламент, ефективний розподіл гілок влади, здатні краще пережити цю кризу, ніж країни, які, скажімо, мають жорстку структуру. Ми вже побачили, що здатність справлятися з цією кризою значною мірою залежить від здатності країн діяти спільно. Тому фінансова криза робить не менш, а більш важливим упровадження активної міжнародної політики", - підкреслив Тейлор.

Він зазначив, що США "задоволені тим, що внутрішньополітичні дії в Україні, спрямовані на боротьбу з фінансовою кризою, просунулися сьогодні вперед".

"Але взагалі ми є полум'яними прихильниками України саме завдяки її відданості демократії і завдяки її стратегічній важливості у світі", - додав посол.

На запитання про ймовірності того, що США "відвернуться від України, розчарувавшись у її нинішній політиці", Тейлор зазначив: "Насамперед варто пам'ятати, що Україна – усе ж таки демократія..."

"Звісно, якість наших відносин залежить від обох сторін. Утім, внутрішня політика будь-якої країни – не той предмет, із приводу якого іноземцям доречно висловлювати свою позицію", - додав він.

Водночас, Тейлор висловив свою особисту думку, що Україні "пішов би на користь певний період стабільності між виборами".

"Крім того, я вважаю, що Україна краще буде справлятися з загрозами своєму фінансовому добробуту і власній безпеці, якщо прем'єр і президент зможуть успішно взаємодіяти, працювати разом. Але чи будуть у вас дострокові вибори, чи нова коаліція сформується за результатами попередніх виборів – це рішення має приймати народ України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування