Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк: "При курсі 11 гривень за долар економіка не виживе"

Четвер, 18 грудня 2008, 20:16

Депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк пропонує вжити жорстких заходів для стабілізації ситуації на валютному ринку.

Про це він заявив у п’ятницю у прямому ефірі радіо “Ера FM”, повідомляє УНІАН.

“Для того, щоб вирішити ситуацію з курсом, треба зробити перше і негайно: у президента скликати голову Національного банку, прем’єр-міністра, відповідних членів Ради НБУ, міністра фінансів, людей, відповідальних за макроекономічну і валютно-курсову політику, і затвердити чіткий план дій. Цей план може складатися з 5 пунктів”, - сказав Яценюк.

За його словами, перший і найважливiший пункт повинен стосуватися діяльності НБУ.

“Необхідно зупинити необдумане рефінансування, бо це фактично – друк грошей. Друге – необхідно закрити кордони по виводу капіталу, а за останні три місяці за український кордон вивели близько 3 мільярдів доларів”, – пояснив він.

Крім того, на думку Яценюка, слід негайно вжити заходів щодо стабілізації гривневого і доларового курсу саме в обмінних пунктах.

“Людина повинна прийти і знати, що там є валюта. Задля цього Нацбанк повинен робити ті ж заходи, які були у 2004 році. Я в 2004 році (перебуваючи на посаді голови НБУ) просто купував готівкову валюту і продавав її комерційним банкам”, - додав депутат.

Яценюк також вважає, що уряд повинен зупинити політику “накачування грошима економіки”.

“Знову виплатили компенсації по Ощадбанку... Куди ці гроші пішли? Я вам скажу – на валютний ринок. Фактично заробітна плата виплачується у вугільній та в інших галузях також за рахунок кредитних коштів – це надруковані гроші. Якщо ми не перестанемо друкувати – ми не зможемо зупинити курс”, - вважає він.

“І саме останнє - це довіра до влади. Якщо немає довіри до органів влади, починаючи від уряду і закінчуючи Національним банком, ніхто не повірить в те, що курс стабілізується. Якщо ці 5 пунктів будуть затверджені і всі на себе візьмуть відповідальність, і наступного тижня буде стабілізація курсу і банківської системи – тоді кадрове питання (щодо голови НБУ Володимира Стельмаха) не повинне і не може стояти", - додав Яценюк.

"Зараз під кадровим питанням кожен же себе вже бачить в кріслі голови Нацбанку, а курс до лампочки”, - додав він.

Крім того, за словами Яценюка, при підписанні угоди з Міжнародним валютним фондом щодо надання Україні кредиту була чітко узгоджена валютно-курсова політика України.

“Чітко треба розуміти, що національна економіка при курсі 11 гривень за долар не виживе... На кінець року максимальний курс 6,7 гривень. Але непродумані, неефективні дії привели ринок до тотального нерозуміння, тотальної недовіри і валютних спекуляцій”, - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування