Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" відправив делегацію в Москву

Вівторок, 2 грудня 2008, 09:31

Делегація НАК "Нафтогаз України" на чолі з головою правління Олегом Дубиною відбула на переговори до Москви.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.

За його словами, у ході намічених зустрічей із керівництвом ВАТ "Газпром" передбачається обговорити підсумки виконання досягнутих тиждень тому домовленостей про погашення боргу НАК за постачання газу у вересні і, частково, у жовтні, а також перехід на прямі постачання газу "Газпромом" "Нафтогазу України" з початку 2009 року.

Згідно з даними агентства, НАК до кінця дня п'ятниці мала практично повну суму у валюті, необхідну для сплати боргу швейцарському газовому трейдеру RosUkrEnergo (RUE) за вересень ($380 млн) і, частково, жовтень.

Як відомо, 2 жовтня глави урядів України та Росії підписали меморандум про співпрацю у газовій сфері.

Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року за умови повного погашення "Нафтогазом України" усієї наявної заборгованості за поставлений газ.

Наприкінці листопада глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що борг України за газ оцінюється в $2,4 млрд, а президент Росії Дмитро Медведєв доручив терміново вирішити цю проблему, у тому числі, за необхідності, у судовому порядку.

Згідно з даними RosUkrEnergo, борг "Нафтогазу України" складає $2,409 млрд, у тому числі $428,7 млн - за постачання у вересні, $798,6 млн - жовтні і $834,5 млн - листопаді, а також $347,1 млн - штрафи і пеня за несвоєчасні розрахунки.

"Нафтогаз" заявив, що визнає борг лише в розмірі $1,26-1,27 млрд, зокрема, не вважає боргом листопадові постачання, тому що терміни їх оплати ще не спливли.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування