Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США теж побачили, що Стельмах непрозоро використовував свої резерви

Середа, 24 грудня 2008, 11:12

Сполучені Штати Америки зацікавлені в стабільній роботі коаліції та всіх гілок влади в Україні, заявляє посол США в Україні Вільям Тейлор.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті "День", коментуючи створення коаліції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина.

"Я думаю, що в цієї коаліції є гарний шанс проіснувати й після президентських виборів. Звичайно, це не питання, в яке повинні втручатися іноземці. Проте, чого все-таки хочуть іноземці, — так це бачити стабільність і посилення України", - сказав тейлор.

На його думку, деякі голосування, що відбулися з часу формування цієї коаліції, показують, що вона може залучати голоси від інших двох партій.

"Якщо ця коаліція в змозі керувати й залучати ці голоси, щоб це дійсно була більшість, то я не бачу причин, чому б вона не могла існувати", - сказав Тейлор.

Коментуючи питання подолання наслідків фінансової кризи в Україні, посол сказав, що одна з найбільших проблем - це стабільність національної валюти.

"Коли люди чують різницю у думках президента, прем’єр-міністра, голови Національного банку щодо ситуації з національною валютою, щодо економічної кризи загалом, то вони втрачають упевненість у здатність уряду, керівництва давати адекватні відповіді на ці питання — і це відбивається на курсі національної валюти", - сказав він.

На думку Тейлора, щоб зміцнити Україну перед лицем цієї економічної кризи, монетарна й фіскальна політика мають слідувати єдиній лінії, "вони мають відповідати одна одній".

"Голова Національного банку, міністр фінансів, президент і прем’єр-міністр повинні всі говорити одним голосом. І саме це дасть упевненість ринкам, валюті, інвесторам і банкірам. І, що найважливіше, — українському народу", - вважає він.

На питання, чи ефективно Україна використала перший транш кредиту МВФ, Тейлор відповів:

"Перший транш МВФ мав на меті зміцнити довіру до української банківської системи. За найкращого перебігу подій Україні навіть не довелося використовувати ці кошти. Вони б просто залишалися в резерві. Але спосіб, у який Національний банк використовував свої власні резерви для того, щоб вливати гроші в банківську систему й підтримувати курс валюти, був непрозорим".

"Національний банк не зміг показати ясності стратегії в монетарній політиці або ж у політиці обмінного курсу. І це, знову ж таки, було ще ускладнено розбіжностями у заявах політиків", - додав посол.

Тейлор також висловив сподівання, що Україна і Росія зможуть до кінця цього року підписати контракт про поставки газу на 2009 рік.

"Сподіваюсь, що Україні не загрожуватиме якась криза в новорічну пору. У попередні роки ми бачили ситуацію, яка викликала стурбованість 1 січня. Ми сподіваємось, що такої ситуації можна уникнути шляхом переговорів", - сказав він.

"Якщо переговори не спрацьовують, тоді шляхом відповідних кроків у судовому порядку. Але не шляхом відключення споживачів. Отже, ми дуже сподіваємось, що Україні та Європі не загрожуватиме відключення газу та всі стурбованості, пов’язані з цим. Тому що існує більш цивілізований шлях врегулювання комерційних по своїй суті суперечок", - додав посол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування