Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грищенко сам придумав формулу відносин з Росією в обхід Огризка

Середа, 3 грудня 2008, 10:22

Ініціатором створення групи по україно-російським відносинам і посаді спецпредставника по розвитку взаємин є посол України в Росії Костянтин Грищенко.

Про це в середу пише газета Комерсант-Україна з посиланням на свої джерела.

За даними видання, саме Грищенко, призначений на посаду спецпредставника по розвитку взаємин з Росією, переконав президента в необхідності змінити тональність міждержавного діалогу з РФ.

"Останнім часом Київ і Москва постійно обмінювалися жорсткими заявами, причому з нашої сторони виступав навіть не глава МЗС (Володимир Огризко), а співробітники прес-служби міністерства, які висловлювали офіційні претензії на адресу перших осіб Росії – президента і прем'єра. Це не допомагало розвитку відносин із РФ", – пояснив співрозмовник, інформований про мотиви ухвалення рішення президентом.

Коментуючи укази глави держави, чиновники заявили, що міжвідомча група повинна стати основним механізмом вироблення рішень, які стосуються відносин Києва і Москви, і висловили сподівання, що всі органи влади і їхніх керівників, зокрема прем'єр Юлія Тимошенко, будуть виконувати прийняті рішення.

Грищенко, коментуючи своє призначення, завірив, що на новій посаді не одержить додаткових повноважень.

"Повноваження спецпредставника повторюють існуючі (посла і першого заступника секретаря РНБО). Тож введення такої посади – це насамперед месседж, адресований Росії", – заявив він.

Тим часом джерела видання в МЗС вважають інакше і звертають увагу на те, що в указі президента Грищенко надане "право вести переговори державного рівня по всьому комплексу україно-російських взаємин".

"Як правило, посли не ведуть переговори, а тільки готують ґрунт для їхнього проведення. Тепер вирішили інакше – Грищенко уповноважений особисто вести переговори на будь-якому рівні, аж до президента Росії", – стверджує співрозмовник.

"За моїми даними, у день підписання указу (1 грудня) Костянтин Іванович (Грищенко) вже одержав від президента директиви на переговори по низці питань, що будуть проводитися в обхід МЗС.

В апараті РНБО теж вважають, що призначення Грищенка головним переговірником з Москвою є найважливішою складової реформування україно-російських відносин.

"Наш МЗС і особисто міністр Володимир Огризко викликають украй негативну реакцію російських колег, і нам уже не раз про це заявляли. Тепер Грищенко зможе говорити російським переговірникам: мовляв, забудемо про МЗС, забудемо старі образи, я представляю особисто президента, а президент дуже хоче поліпшити взаємини з Росією",– пояснив співрозмовник.

Він також завірив, що "надалі журналісти не почують від представників МЗС таких різких заяв, як раніш".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування