Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

2008 рік для України і ЄС вважають успішним, але "усе має свій ресурс"

Середа, 31 грудня 2008, 11:56

Глава місії України при ЄС Андрій Веселовський називає 2008 рік у сфері відносин України і ЄС "складним, непередбаченим, але надзвичайно успішним".

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", говорячи про підсумки 2008 року.

Веселовський, насамперед, звернув увагу на непередбачуваність цього періоду і виділив три його складові: входження ЄС у 2008 рік зі схваленою Лісабонською угодою, але провал її ратифікації, розвиток внутрішньополітичної ситуації в Україні, а також зовнішньополітичний аспект.

До нього посол відніс проголошення незалежності Косово, російсько-грузинський конфлікт і проголошення незалежності Південною Осетією і Абхазією.

"Таким чином, ці три елементи визначали складність, нестабільність, непередбачуваність, проблематичність цього року для України, для ЄС, і, таким чином, для цих відносин. Тому насмілюся сказати, що рік був надзвичайно успішним з того погляду, що, не зважаючи на підйоми і спади, несподівані повороти, відносини утрималися, розвивалися і навіть набули нового виміру", - сказав Веселовський.

"Але витримувати ще один рік подібних проблем без втрат для динаміки розвитку буде неможливо - усе має свій ресурс", - додав він.

При цьому Веселовський зазначив, що в 2008 році відносини України і ЄС розвивалися, "значною мірою, завдяки накопиченому потенціалу, а також завдяки тому, що на початку 2008 року склалося добре взаєморозуміння між Європейською Комісією і Україною, до якого з липня 2008 року додалося взаєморозуміння головуючої в ЄС Франції".

Головним результатом цього року глава місії України при ЄС назвав домовленість про те, що угода між Україною і ЄС буде угодою про асоціацію.

"Це - серйозний крок вперед у відносинах з ЄС. Вписавши формулу "політична асоціація й економічна інтеграція", ми де-факто виходимо за рамки сусідства, виходимо на стадію підготовки до можливого членства, на стадію, що випереджає стадію кандидата", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування