Німеччина хоче простежити, щоб газ не зникав в Україні

П'ятниця, 16 січня 2009, 19:36

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що спостерігачі повинні простежити, щоб російський газ не пропадав десь в Україні.

Про це вона сказала після переговорів з російським прем'єром Володимиром Путіним, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Німеччина закликає знайти якнайшвидше рішення газового конфлікту між Україною і Росією для поновлення поставок у Європу.

"Час піджимає. Ми знаємо, що балканські країни знаходяться в складній ситуації", - сказала Меркель.

"Дуже важливо знайти рішення цієї проблеми і для "Газпрому", оскільки це (газ) є важливим джерелом доходів", - сказала канцлер.

"Мова йде про конфлікт, який має бути вирішено. Це конфлікт між підприємствами, і політики змушені були втрутитися в цей конфлікт, тому що тут також є політичний вимір", - сказала вона.

Меркель заявила, що міжнародні спостерігачі, які знаходяться на території Росії й України, повинні простежити за тим, щоб "той газ, який приготовлений "Газпромом", не пропадав десь в Україні".

У свою чергу, Путін заявив, що залишилося доробити деталі для створення міжнародного консорціуму, який буде купувати технологічний газ для забезпечення транзиту російського газу через територію України.

"Сьогодні і вчора я так зрозумів, що наші партнери з цією пропозицією згодні. Є звичайно деталі, що повинні бути дороблені на корпоративному рівні. Я думаю, що це буде зроблено", - сказав він.

При цьому прем'єр повідомив: "Ми знаємо про те, що перекроївши усю свою транспортну систему, Україна сьогодні поставляє свій газ для внутрішнього споживання зі сховищ на західній границі".

"І вони стверджують, що експортний потік буде заважати постачанням для внутрішнього споживача. Хочу звернути увагу на те, що це проблема самої транзитної країни. Вони розкурочили свою систему, вони нехай її відновлять", - сказав Путін.

"Але ми виходимо з того, що ми не повинні ставити Україну в скрутне становище, ми це прекрасно розуміємо", - зазначив прем'єр Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування