Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія підготувала санкції тим, хто продаватиме зброю Грузії

Вівторок, 20 січня 2009, 13:23

Росія має намір уводити санкції проти іноземних держав і компаній, які продають зброю в Грузію.

Відповідний указ "Про заходи із заборони постачань Грузії продукції військового і подвійного призначення" за підписом президента Росії Дмитра Медведєва 19 січня з'явився на офіційному сайті Кремля, пише "Комерсант-Україна".

Він складається з двох основних пунктів. По-перше, указ забороняє російським державним і приватним організаціям, а також фізичним особам постачати в Грузію "продукцію військового призначення, у тому числі озброєння і військову техніку, пов'язані з ними матеріальні засоби, а також продукцію подвійного призначення".

По-друге, вимагає від уряду РФ стежити за тим, чи не постачають зброю в Грузію іноземні держави. У випадку якщо факти таких постачань будуть виявлені, уряд РФ повинен застосовувати до цих країн спеціальні економічні заходи.

У документі, щоправда, міститься застереження, що санкції можуть бути застосовані, якщо постачання зброї призвели до "дестабілізуючого накопичення озброєнь і військової техніки" або "сприяли регіональній нестабільності".

Окремо в указі говориться про те, що Росія має припиняти військово-технічну співпрацю з тими країнами, які продаватимуть Грузії зброю російського чи радянського виробництва.

Подібний указ безпрецедентний для Росії. Досі законодавчо заборонити співпрацювати між собою третім країнам намагалися лише США, зазначає видання.

Голова аналітичного департаменту МВС Грузії Шота Утіашвілі вважає, що санкції РФ не матимуть впливу, бо країни, які здійснюють військово-технічну співпрацю з Грузією, будуть продовжувати її не залежно від санкцій. Він повідомив, що основними партнерами Грузії у військово-технічній співпраці є країни НАТО, у тому числі США, а також Україна, Ізраїль і деякі країни Азії.

У Міністерстві оборони України інформацію про указ президента РФ сприйняли з подивом. Директор департаменту розробок і закупівель озброєнь Володимир Грек заявив, що військово-промислові комплекси України й Росії сильно залежать один від одного: "Ми залежимо одне від одного по техніці, яка знаходиться в нас на озброєнні. Ми – від росіян, вони – від нас".

За словами Грека, якщо в указу Медведєва будуть наслідки, то Україна буде "шукати інших партнерів у Європі". "Подібні заходи не можуть бути односторонніми. Думаю, керівництво України буде змушене реагувати. Досі ми ніколи не заважали нашим підприємствам виконувати замовлення російського міністерства оборони. Але якщо почнеться конфронтація, то нам доведеться щось робити", - сказав він.

Грек повідомив, що на даний момент Україна не здійснює постачань у Грузію, бо немає замовлень. Але якщо замовлення будуть, то вони неодмінно будуть розглянуті, запевнив він, бо Україна, постачаючи зброю в Грузію, нічого не порушує.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування