Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна пропонує ЄС підключити своїх експертів

Субота, 3 січня 2009, 16:55

Європейська сторона позитивно оцінює позицію, підходи і конкретні дії президента Віктора Ющенка щодо налагодження прозорого співробітництва в газовій сфері між Україною, Росією та країнами ЄС у 2009 та наступних роках.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський на брифінгу в суботу, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми звернулися до ЄС з пропозицією підключити до опрацювання окремих питань нашої позиції, російської позиції, взагалі окремих питань співпраці у газовій сфері на 2009 і подальші роки європейських експертів", - повідомив він.

Соколовський підкреслив, що мова не йде про те, щоб європейська сторона стала повноцінною стороною переговорного процесу.

"Це справа двосторонніх відносин української і російської сторін", – наголосив він.

"Ми відкриті для того, щоб залучити європейських експертів до опрацювання окремих питань", - пояснив уповноважений президента.

"Ми готові у повному обсязі надати технічну, фінансову, економічну, юридичну інформацію для того, щоб спільними зусиллями виробити якнайкращі моделі і формули ціноутворення, технічної роботи української системи по транзиту тощо", - додав він.

Соколовський повідомив, що станом на ранок 3 січня 2009 року європейська сторона опрацьовує питання щодо формування делегації експертів.

"Наразі ми очікуємо офіційної інформації про скерування делегації до України і Росії", - зазначив уповноважений.

Коментуючи поїздку української делегації до Чехії, Словаччини та Німеччини щодо детального інформування європейських партнерів про реальний стан справ у газовій сфері в контексті співробітництва України з Росією, Соколовський зазначив:

"Українська сторона детально поінформувала про технічну та ресурсну ситуацію в частині, що стосується транзиту природного газу через територію України".

Також, за його словами, було детально поінформовано про хід переговорного процесу з російською стороною щодо укладення контрактів на транзит газу в 2009 році та наступних роках.

"Ми довели на підставі офіційних документів, що Україна виконує у повному обсязі свої зобов'язання щодо транспортування через українську територію російського природного газу на східний кордон країни", – підкреслив Соколовський.

При цьому він додав, що на сьогодні відбувається щодобовий моніторинг щодо того, скільки газу Україна отримує на кордоні з Росією та скільки газу за добу вийшло з території України у пунктах передачі газу компаніям інших держав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування