Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ні Ющенко, ні Тимошенко не збираються прибирати Черновецького

Понеділок, 16 лютого 2009, 11:08

Ні президент Віктор Ющенко, ні прем'єр Юлія Тимошенко поки всерйоз не думають про зняття мера Києва Леоніда Черновецького.

Це з'ясувала газета "Сегодня", яка пише, що усі готуються до місцевих виборів у березні 2010 року, послабляючи позиції чинного мера.

Теоретично є 4 способи зняти мера: через вотум недовіри у Київраді (для цього потрібно 2/3 голосів); через референдум городян; через поділ указом президента посади голови Київської міськадміністрації і міського голови і призначення на першу посаду іншої людини; через дострокові вибори за рішенням Верховної Ради.

Однак прем'єр Юлія Тимошенко вже заявила, що парламент це питання ініціювати не буде, тому що така спроба вже була і Черновецького обрали повторно.

За словами юриста Василя Мірошниченка, якщо до Верховної Ради звернуться дві третини столичних депутатів (80 зі 120), то ВР зобов'язана прийняти рішення про недовіру меру. Однак лише у Блоці Черновецького 43 депутати. Тож цей варіант малоймовірний.

Також мало шансів на проведення референдуму про відставку мера Києва – через тривалість і складність процедури.

Указ президента також малоймовірний. Блок Кличка вже направив Віктору Ющенку лист із вимогою відсторонити Черновецького від управління КМДА. В оточенні президента кажуть, що саме Кличко стане наступним "підопічним" Ющенка і глави його секретаріату Віктора Балоги – але не тепер.

"Якщо президент зніме Черновецького з посади голови адміністрації, то він залишиться мером у будь-якому випадку, просто з меншими повноваженнями. Постає питання кого підтримати на посаду голови міськадміністрації. Крім того, у місті виникне двовладдя, а це досить небезпечно", - сказав виданню політолог Вадим Карасьов.

За його словами, президент чекатиме чергових столичних виборів, які повинні відбутися у березні 2010. "Швидше за все, на виборах через рік Балога і президент будуть підтримувати Віталія Кличка", - вважає Карасьов.

А політолог, нардеп від БЮТ Володимир Полохало вважає, що сварка між Ющенком, Балогою та Черновецьким – усього лише показуха. "Це чистий піар. Черновецький усе менш популярний, і Ющенко не хоче відкрито підтримувати його, але по суті нічого в їхніх відносинах не змінюється. Адже мер потрібен йому, щоб забезпечити перемогу на прийдешніх президентських виборах", - упевнений Полохало.

А джерело в керівництві БЮТ розповіло, що в блоці не роблять ставку на швидке скинення мера столиці. За його словами, зараз важливо не допустити, щоб наступні вибори мера Києва пройшли в 2012 році (через 4 роки після останніх, а не в 2010-му, одночасно з іншими виборами в місцеві органи влади по всій країні), як наполягає Черновецький, який звернувся з цим питанням до КС.

Крім того, за словами джерела, "зараз, коли мер посварився з Балогою та Ющенком, є шанс не тільки провести через Раду закон про вибори мерів міст у два тури, але й домогтися підписання його президентом – ми спробуємо цим шансом скористатися".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування