Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банки починають продавати населенню валюту, куплену на аукціоні в НБУ

Понеділок, 2 березня 2009, 08:47

У понеділок, 2 березня, перші 12 банків зі 185 зможуть продати населенню валюту Нацбанку для погашення поточних кредитних платежів за курсом 7,82 грн/$.

Інші не встигли знайти гроші для участі в аукціоні в п'ятницю і купити для своїх клієнтів-фізичних осіб продані Нацбанком $34,53 млн., пише "Комерсант-Україна".

Представники цих банків готуються взяти участь у наступному аукціоні і купити валюту клієнтам за пільговим курсом.

Нацбанк провів у п'ятницю перший аукціон із продажу валюти банкам по 7,8 грн/$ для наступного її перепродажу населенню для погашення поточних платежів по кредитах. Цей механізм НБУ розробив після зустрічі з банкірами 25 лютого.

У ході аукціону $34,53 млн купили ПУМБ, ОТП Банк, Універсалбанк, "Райффайзен Банк Аваль", Сведбанк Інвест, "Дочірній банк Ощадбанку Росії", Укрсиббанк, "Південний", Фольксбанк, Індустріалбанк, Укрсоцбанк і Автокразбанк. Учасники ринку розповіли виданню, що найбільші суми викупили Універсалбанк ($10 млн) і ОТП Банк ($9 млн).

"Нацбанк вчинив розумно і задовольнив усі заявки. При цьому він відсік високі цифри, хоча ми й інші виставляли 7,9-8,2 грн/$, продавши усім за єдиним курсом 7,8 грн/$, - сказав банкір. - Так НБУ зняв можливість скандалів через те, що в одному банку клієнти можуть купити по одному курсу, а в іншому – по іншому".

Регулятор обмежив і спекуляції банків із купленою в нього валютою. У листі до банків НБУ попереджає: "Керівники банків повинні забезпечити продаж валюти, купленої на аукціоні за курсом, який не може перевищувати курс аукціону +0,2% від курсу закупівлі (7,8156 грн/$.). Зняття якихось комісій при здійсненні операцій із погашення заборгованості фізичних осіб по кредитних договорах чи підвищення курсу продажу валюти забороняється. Куплена на аукціоні валюта має бути використана за цільовим призначенням протягом п'яти робочих днів".

"Із понеділка ми почнемо продавати населенню валюту, куплену на аукціоні", - заявив голова правління Укрсиббанку Сергій Наумов.

В ОТП Банку уточнили, що купити долари зможуть клієнти, у яких за графіком поточний платіж із 27 лютого по 4 березня і тільки в обсязі щомісячного погашення. "У кого погашення було в п'ятницю, ми запропонували відкласти його і прийти в понеділок. До них не будуть застосовуватися штрафні санкції", - запевнив представник банку.

Нова схема не включає позики в євро і франках.

У банках, які не потрапили на аукціон, відмовлялися офіційно коментувати свою поведінку. Банкіри зазначають, що "ніхто не вірив, що аукціон пройде", скаржаться на відсутність часу для проведення необхідних процедур, занадто високий мінімальний лот – $1 млн., відсутність вільної гривні для покупки валюти прозапас і т.д.

Банкіри вважають, що після впровадження нових аукціонів НБУ почнуть діяти кілька курсів валюти: офіційний, міжбанківський, курс НБУ для валютних позичальників, ринковий готівковий і готівковий спецкурс банків для своїх клієнтів. "Усе буде, як у 1993-1994 роках", - вважає заступник голови правління великого банку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування