Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білорусь таки взяли в Європу

П'ятниця, 20 березня 2009, 14:26

Лідери 27 країн-членів Євросоюзу, які завершили в п'ятницю дводенний самміт у Брюсселі, схвалили включення Білорусії до програми "Східне партнерство".

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-секретаря прем'єра головуючої в ЄС Чехії Мірека Тополанека Іржи Потужника.

"Білорусія в списку", - сказав він.

Раніше наявність Білорусі в списку країн-претендентів на участь в ініціативі ЄС "Східне партнерство" було під сумнівом.

Також представники ЄС неодноразово заявляли, що включення Білорусі в програму стане неможливим у випадку, якщо білоруський парламент визнає незалежність Південної Осетії й Абхазії, які входять до складу Грузії.

Як відомо, після російсько-грузинської війни, ці країни проголосили свою незалежність, що була визнана Росією і ще Нікарагуа.

Однак парламент Білорусі може не встигнути розглянути питання про визнання самопроголошених республік Абхазії і Південної Осетії на весняній сесії, тобто до 7 травня.

У цей день офіційно почне діяти програма з першого самміту її учасників, що відбудеться в Празі.

Раніше офіційний Мінськ неодноразово відкладав визнання самопроголошених республік, чого від Білорусії активно домагається Росія.

Восени 2008 року президент Білорусії Олександр Лукашенко передоручив це питання парламенту, а депутати, у свою чергу, відклали рішення до весни.

Наприкінці січня 2009 року стало відомо, що питання буде розглянуто у нижній палаті парламенту 2 квітня.

За цей час Росія активізувала свої відносини з Білорусією, виділила їй кредит у $2 млрд, причому в Мінську просили ще 100 млрд рублів інвестиціями.

Однак на зустрічі президента Росії Дмитра Медведєва і президента Білорусі Олександра Лукашенка 19 березня стало ясно, що новий кредит Мінськ не отримає, а російський газ Білорусь весь рік купуватиме по 210 доларів.

У програму "Східне партнерство", крім Білорусі, запрошені Україна, Молдова, Грузія, Вірменія й Азербайджан.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: