Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко їде до Чехії – там його чекає скептицизм?

Вівторок, 24 березня 2009, 08:33

Президент України Віктор Ющенко у вівторок має прибути з дводенним державним візитом до Чехії, яка нині головує у Європейському Союзі.

У програмі візиту передбачені спершу зустрічі з чеськими урядовцями, а потім спілкування з українською діаспорою і відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку.

Як розповів Радіо "Свобода" речник посольства України у Чехії Андрій Моторний, програмою візиту передбачені зустрічі Ющенка з його чеським колегою Вацлавом Клаусом, прем’єр-міністром країни Міреком Тополанеком, головою Палати депутатів парламенту Мілославом Влчкем.

"Сторони планують обговорити широке коло питань, пов'язаних із подальшим розвитком українсько-чеських відносин, перспективами вступу України до НАТО і Євросоюзу тощо", - сказав Моторний.

На думку аналітика чеської Асоціації з міжнародних питань Карела Свободи, чехів на зустрічах із Ющенком, насамперед, будуть цікавити енергетичні та пов’язані з ними економічні питання.

"(Президент) Клаус буде цікавитися, чи Україна може розраховуватися щомісяця з Росією за газ. Напевно, він буде цікавитися економікою, тому що економічне становище в Україні нині жахливе. Клаус, без сумніву, як економіст буде обговорювати це", - зазначив чеський аналітик.

На його думку, про перспективи зближення України з Євросоюзом із президентом Чехії можливо краще багато не говорити, адже Клаус відомий на весь світ євроскептик. Та й цим питанням в Чехії передовсім займається уряд – а прем’єр Чехії у вівторок перейматиметься тим, що у парламенті знову голосуватимуть про довіру його уряду.

Як зазначали у прес-службі Ющенка, його візит до Чехії спрямований на те, зокрема, щоб забезпечити підтримку Чехією лібералізації візового режиму між Україною і ЄС. Але, як каже чеський політолог, якщо з вуст чеських урядовців і прозвучать слова про потребу відмовитися від "візових завіс", то без згоди Брюсселя вони залишаться декларацією.

Стосовно вступу України до НАТО, то чеський уряд підтримує таку політику президента України. Натомість президент Чехії скептик і в цьому питанні, каже експерт.

"Президент Клаус не надто виступає за вступ України до НАТО. Він вважає, що Україна не зовсім готова до цього, спершу вона має розв’язати свої внутрішні проблеми. Але підтекст – краще взагалі ні", - зауважив Карел Свобода.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування