Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт Регіонів закликає віддати частину української труби росіянам

Вівторок, 24 березня 2009, 21:43

Якщо Україна не допустить Росію до управління газотранспортною системою, то через 4 роки Україна буде позбавлена половини обсягу транзиту.

Про це в ефірі 5 каналу заявив директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

"Якщо ми не знайдемо спільну мову з російською стороною, через 4 роки, у 2013 році, нас позбавлять принаймні половини обсягів транзиту. В грошовому вимірі це 1,5 мільярда доларів", - сказав він.

Експерт зазначив, що це станеться після введення в експлуатацію обхідних газотранспортних маршрутів по дну Чорного та Балтійського морів, а також територією Білорусі і Польщі.

"Тому необхідно домовлятися, умови Росії відомі. Росія хоче частину нашої ГТС, хоча це дуже непопулярне,...якщо ми не допустимо Росію, в якісь межі, до управління нашою ГТС - через 4 роки ми залишимось з нею сам на сам", - сказав Бородін.

Коментуючи підписану у Брюсселі декларацію України та ЄС щодо модернізації ГТС, експерт підкреслив: "Декларація, що підписана – це пусті балачки".

"Там немає жодної конкретної дати, навіть коли Євросоюз, або європейські банки, розглянуть і дадуть відповідь, чи будуть вони інвестувати це", - сказав він.

На думку Бородіна – "це чергова пустопорожня декларація".

"Коли утворюється ситуація, як то кажуть, "без мене, мене женили", коли без російської сторони, власника ресурсів, домовилися Україна і ЄС розширювати ГТС...росіяни цього не розуміють", - заявив він.

"Відсутність врахування позиції Росії свідчить про недостатню фахову підготовку української влади. Неможливо без постачальника завантажити трубу", - впевнений експерт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування