Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин думає, що газова політика без Росії – не серйозно

Четвер, 26 березня 2009, 18:22

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що реконструкція української ГТС має здійснюватись при участі виробника газу.

Про це він заявив у четвер під час прес-конференції у місті Овруч Житомирської області, повідомляє прес-служба парламенту.

"Якщо хочемо мати результат, то повинні розуміти, для чого нам потрібна реконструкція ГТС: для того, аби вона безперебійно поставляла газ до Європи у великих обсягах і щоб за транзит газу ми отримували або гроші, або газ", - сказав спікер.

"І перше, і друге нам дуже потрібне, а відтак треба розуміти, що без участі виробника газу серйозної роботи, серйозної політики не буде", - зазначив Литвин.

"У питанні реконструкції газотранспортної системи Верховна Рада повинна отримати прозору і чітку відповідь: ми отримаємо інвестиції у розмірі 2,5 млрд. Євро чи отримаємо благодійну допомогу?" - сказав він.

Литвин зазначив, що варто визначити, чим Україна розраховуватиметься за інвестиції: "чи це будуть кредити, чи ми розраховуватимемося безкоштовною прокачкою газу".

"Очевидно, усі ці питання треба узгоджувати", - заявив спікер.

"Водночас необхідно внести ясність у питання, що це за "робоча група", яка здійснюватиме реконструкцію ГТС, чи вона здійснюватиме управління ГТС, чи нам дадуть гроші та їх розкрадуть", - підкреслив Литвин.

Він констатував, що "той, хто дасть гроші, матиме право і вимагатиме контролю за їх використанням".

"Неважливо, чий контроль це буде – Росії чи Європи. Необхідно отримати відповідь на ключове питання – кому належатиме ГТС, чи у нас буде демонструватися альтруїзм", - наголосив спікер.

Підсумовуючи, Литвин підкреслив, що Україна у цьому питанні повинна мати нормальні відносини як з Росією, так і з Європою. "Перекосів бути не повинно, а те, що вони відбуваються – не на користь Україні", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування