Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС: ЗВІЛЬНИТИ ГОЛОВУ НАЦБАНКУ МОЖНА ЛИШЕ З ПОДАЧІ ПРЕЗИДЕНТА

Вівторок, 3 березня 2009, 09:37

Конституційний Суд визначив неконституційним звільнення Верховною Радою голови Національного банку без відповідного подання президента.

Таке рішення суду оголосив у вівторок його голова Андрій Стрижак, повідомляють "Українські новини".

"Положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції в аспекті конституційного подання необхідно розуміти так, що Верховна Рада повноважна звільняти з посади голову Національного банку тільки за умови внесення на її розгляд відповідного подання президентом України", - сказав Стрижак.

Він зазначив, що рішення обов'язкове для виконання на території України й не може бути оскарженим.

Як повідомляла "Українська правда", за рішення про те, що звільнення та призначення глави НБУ здійснюється виключно за поданням президента, КС проголосував на своєму засіданні ще у четвер, 26 лютого.

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко звернувся до КС із конституційним поданням, у якому попросив офіційно розтлумачити положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції щодо порядку звільнення з посади голови Нацбанку Верховною Радою.

Ющенко просив роз'яснити, чи є підставою для звільнення з посади голови Нацбанку рішення парламенту, прийняте за відсутності відповідного подання президента.

Також президент попросив суд роз'яснити, чи допускається припинення повноважень голови НБУ яким-небудь іншим чином, крім як за поданням президента.

26 січня Верховна Рада визнала такою, що втратила чинність, постанову парламенту № 2244-IV від 16 грудня 2004 року "Про призначення Стельмаха В.С. на посаду голови Національного банку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування