Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії визнають, що брюссельські угоди знижують залежність - тому й спротив

Понеділок, 30 березня 2009, 08:53

Брюссельські домовленості про модернізацію української газотранспортної системи послабляють здатність Кремля використовувати газові поставки як інструмент політичного впливу на Україну.

Таку думку в ефірі російського радіо "Эхо Москвы" висловив екс-прем’єр-міністр Росії, лідер Народно-демократичного союзу Михайло Касьянов, передає Радіо "Свобода".

"Сенс досягнутих там домовленостей, і водночас головна причина невдоволення Кремля: тепер газовий кордон Європи фактично може переміститися на російсько-український кордон. Об`єднана Європа купуватиме його там і готова сама платити за подальший транзит", - зазначив він.

"Але тим самим суттєво послаблюється здатність Кремля використовувати газові поставки як інструмент політичного впливу, зокрема, й на Україну. Звідси така хвороблива реакція російських лідерів", - підкреслив Касьянов.

Разом із тим, він висловив упевненість, що досягнуті в Брюсселі домовленості жодним чином не спрямовані проти Росії.

"Насправді, навіть після модернізації й інтеграції з Європою українська газотранспортна система не зможе працювати без російського газу, тому все одно треба буде враховувати інтереси Москви. Але і Росії нема куди подітися: поставляти газ до Європи все одно доведеться, бо ніяких інших серйозних ринків збуту у світі поки що не існує", - сказав Касьянов.

На його думку, враховуючи політику Росії з кінця 2004 року, підписання такого документа Україною "абсолютно природний, закономірний процес", бо значним чином знижує залежність ЄС і України від Росії і від "російського режиму".

Окрім цього, Касьянов відзначив, що всім трьом сторонам доведеться домовлятися.

"Без цієї труби російський газ просто спалюватиметься у факелах, йому немає куди йти, цьому газу", - сказав він.

"І всі ті розрахунки чи квазі-розрахунки, які нам демонструються, що нам необхідні "Північний потік", нам необхідний ще "Південний потік", крім "Блакитного потоку", і так далі, якщо ви подивитеся на цифри, які заявлені в цій Декларації про підвищення пропускної спроможності системи після модернізації, то цей обсяг – 60 додаткових млрд. кубів на рік – він повністю поглинає ці нові проекти: і балтійський трубопровід "Північний потік" і "Південний потік", і все", - наголосив Касьянов.

Він додав, що фактично за 2,5 млрд. дол. вирішуються завдання, покладені на "Північний потік", який оцінювався в 15 млрд. дол.

Як відомо, 23 березня в Брюсселі відбулася Міжнародна інвестиційна конференція з модернізації української ГТС, за підсумками якої була підписана Спільна декларація ЄС, України і міжнародних фінансових організацій, яка визначатиме основу для надання інвестицій для модернізації ГТС. Офіційна Москва її розкритикувала.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування