Українці сподіваються, що їх запитають про нову Конституцію

Середа, 22 квітня 2009, 15:34

У громадян України є очікування того, що при ухваленні змін до Конституції буде проведено всеукраїнський референдум.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У громадян є очікування, що з ними порадяться з приводу нової Конституції", - сказав директор інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан, презентуючи в середу результати опитування.

Так, за його словами, відповідаючи на запитання про найбільш ймовірний спосіб прийняття нової Конституції або внесення змін в Основний закон, 37% опитаних сказали, що зміни в Конституцію повинен ухвалювати парламент з подальшим винесенням їх на всенародний референдум.

33,7% опитаних зазначили, що такого рівня зміни треба приймати тільки на референдумі. І лише 15,7% респондентів сказали, що вносити зміни до Конституції має тільки Верховна Рада.

Крім того, згідно з результатами опитування, українці не готові голосувати за політичну силу, яка буде виступати за те, щоб президент очолював уряд - 49,1% опитаних. Погодилися підтримати таку ініціативу 19,2% респондентів.

Також українці не готові підтримати ту політичну силу, яка буде виступати за обрання президента в парламенті і перехід до парламентської республіки - 51% респондентів. Прихильників у такої політсили, згідно з опитуванням, було б 12,7%.

"Виборці не підтримують ні перехід до суто парламентської республіки, ні до чисто президентської", - резюмував Рубан.

Також, за його словами, у виборців "сформувалося стійке уявлення про те, що уряд повинен працювати як автономна гілку виконавчої влади".

Опитування проводилося Національним інститутом стратегічних досліджень з 11 по 14 квітня 2009 року. Опитано 2006 респондентів у всіх областях України, Криму та Києві. Похибка вибірки складає 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування