Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейці мають допомогти Україні - голова ЄБРР

Понеділок, 27 квітня 2009, 15:24

Голова Європейського банку реконструкції та розвитку Томас Міров наголошує, що Україна потерпає від кризи найбільше у регіоні, і європейці повинні допомогти їй.

Про це він заявив в інтерв’ю телебаченню "Німецької хвилі".

Міров зазначив, що криза сильно вплинула на діяльність ЄБРР, змінила його роль.

"До 2007-2008 років розвиток характеризувався тим, що приватні банки й інвестори відкрили для себе Східну й Центральну Європу, - тому на багато з традиційних видів діяльності ЄБРР попит упав. Сьогодні ж усе інакше. Адже кожен знає, що криза завдала дуже сильного удару по Східній Європі. Інвестори й банки нині дуже обережні, коли йдеться про роботу в цьому регіоні", - сказав він.

Діяльність ЄБРР поширюється загалом на 30 країн: від Монголії до Балтики, включно з Туреччиною.

Але з усіх підопічних країн найгіршою нині є ситуація в Україні, наголошує Міров: сильного попиту на те, що приносило Україні доходи, – передусім на вироби із заліза та сталі, – сьогодні немає; водночас країні доводиться платити вищі ціни за нафту й газ.

"Але до цих економічних проблем додається ще й політична нестабільність. Керівники держави поводяться як конкуренти, особливо з огляду на наступні президентські вибори", - додав голова ЄБРР.

"До того ж Україна не входить до ЄС, а отже – не може скористатися з багатьох можливостей отримати підтримку. Але не слід забувати, що йдеться про країну із 46-мільйонним населенням", - каже Міров.

Європейці можуть і повинні допомогти Україні, переконаний голова ЄБРР.

"Незабаром у Празі пройде саміт, присвячений програмі Східного партнерства Європейського союзу. Хоча Україна не є членом ЄС і не є кандидатом на вступ, вона залишається надто важливою й надто великою країною, і Європейський союз не може бути байдужим до неї", - наголосив Міров.

"Гадаю, ми маємо допомогти Україні матеріально. Але ми повинні також використати наші важелі політичного впливу, щоб внутрішньополітичні дебати не призвели до застою в цій країні", - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання про обсяги фінансової допомоги, якої потребує Україна, голова ЄБРР сказав: "Очевидно, кожна країна потребує більше допомоги й підтримки, ніж може бути надано".

"У ситуації з Україною в ході кооперації з МВФ ішлося про 16 з половиною мільярдів доларів. Це безпосередня допомога, яка потрібна в екстреному порядку. Але її надання слід супроводжувати зусиллями, зокрема в галузі консолідації держбюджету. А для цього потрібен певний рівень внутріполітичної єдності", - наголосив Міров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування