Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО збирається на ювілей. Заходи безпеки неймовірні

П'ятниця, 3 квітня 2009, 09:01

Керівники країн-членів НАТО збираються у Стразбурзі на ювілейний саміт до 60-річчя Північноатлантичного альянсу, який триватиме два дні.

Французькі війська і поліція готуються до масштабних операцій із надання безпеки тисячам делегатів з 26-ти країн та стримування демонстрацій, у яких, як очікують, візьмуть участь тисячі пацифістів, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Поблизу міста встановлено протиповітряні установки, запроваджено обмеження на використання повітряного простору, у центрі Стразбурга розбито тимчасову військову базу, обтягнуту колючим дротом.

Радіо "Свобода" також повідомляє, що європейський квартал Страсбурга "трансформувався у справжню неприступну фортецю": 30 кілометрів бар’єрів, шлагбауми, кінні наряди поліції, військові у повній бойовій готовності – всього 4,5 тисячі охоронного персоналу. Митники перевіряють документи у тих, хто перетинає німецько-французький кордон (це знову впроваджено тільки на період саміту).

Франція та Німеччина запросили країни-союзниці відсвяткувати 60-річчя НАТО у Страсбурзі, Келі та Баден-Бадені. Президент США Барак Обама, здійснюючи своє перше європейське турне у якості голови держави, теж прибуває на НАТОвські святкування. На саміті будуть говорити про майбутнє Альянсу, стосунки з Росією, військову місію в Афганістані та повернення Франції до військового командування.

"Є у програмі церемоніальні аспекти: 60-та річниця, візит президента (Обами) та святкування повернення Франції до військових структур НАТО. За відзначення цих подій зголосилися всі країни-союзниці. А по суті справи тут пройдуть поглиблені дискусії щодо стосунків із Росією, майбутнього НАТО та Афганістану", - сказав речник НАТО Джеймс Аппатурай.

Іншою важливою темою нинішнього саміту має бути проблема співіснування НАТО та Європейської системи безпеки, що функціонує при Раді Євросоюзу.

Асистент генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії Жан-Франсуа Бюро переконаний, що ці дві оборонні структури тільки доповнюють одна одну.

"Їх не протиставляють одна одній. У минулому існувала стійка тенденція вважати, що Європейська система безпеки й оборони могла б замінити НАТО. Сьогодні ми скаржимося, що НАТО може "поховати" Європейську систему безпеки", - зазначив він.

"Проте є відповідальності, які Європа може і має взяти на себе. І ми вже були свідками цього і на Балканах, і в Африці, і останнім часом, у протипіратських місіях. Але є також відповідальності, що має на себе взяти НАТО: у Афганістані чи на тих самих Балканах. Правдою є те, що Європа і НАТО працюють разом на одній світовій арені", - наголосив Бюро.

Ця взаємна доповнюваність і буде у центрі уваги нинішнього ювілейного саміту НАТО. Серед інших тем – відзначення приєднання до НАТО нових членів, а саме Албанії та Хорватії, та можливе визначення наступного голови Альянсу.

Україна, як відомо, на ювілейний саміт НАТО не запрошена.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...