Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко чекає проблем, тому вимагає звіту Тимошенко

П'ятниця, 15 травня 2009, 16:39

Президент Віктор Ющенко вважає, що Україну чекають проблеми через неможливість придбати законтрактовані об’єми газу в Росії.

"Очевидно, що Україна у цьому році не зможе їх закупити, бо немає потреби у 40 мільярдах кубометрів газу, як це записано в урядовій домовленості", - застеріг президент, відповідаючи на запитання українських журналістів.

Він сказав, що ця обставина може призвести до серйозного ускладнення двосторонніх українсько-російських відносин та принести проблеми на внутрішній ринок газу, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко також наголосив, що стурбований ініціативами, які були озвучені на останньому засіданні Уряду щодо зарахування авансових платежів за транзит в рахунок спожитого газу.

"Це не відповідає директиві, яка була сформована для ведення газових перемовин, досягнутим домовленостям. Українська ГТС може через різні колізії, в тому числі, і колізії фінансового стану - а ви добре знаєте, який бюджет "Нафтогазу" на 2009 рік, як він незбалансований, з яким платіжним ризиком він знаходиться", - нагадав президент.

"Взяття нових зобов'язань по транзиту шляхом авансових розрахунків може привести до того, що у НАК "Нафтогаз" будуть зобов'язання, які він буде не в змозі покрити, і виникне прецедент, коли, згідно до міжнародного права, може виникнути претензія до активів "Нафтогазу України" та їх трансформації у власність не України", - сказав президент.

Він наголосив, що під час зустрічі 18 травня очікує отримати інформацію від прем'єр-міністра щодо бюджету НАК "Нафтогаз", а також інформацію в.о. міністра фінансів про несплату податків компанією відповідно до встановленого графіка.

При цьому президент додав, що начебто існує формальне рішення Уряду про те, щоб НАК був звільнений від сплати податків на суттєвий термін.

Він наголосив, що не хоче, щоб проблеми НАКу поглиблювалися і "потім стали неприємним сюрпризом". Глава держави підкреслив, що стривожений ситуацією у компанії, яка свідчить про те, що їй складно виконувати зобов'язання, прийняті на початку поточного року.

"Якщо є необхідність модернізації, вдосконалення відносин у газовій сфері, в тому числі у внутрішньоукраїнській частині цієї проблеми, то ці рішення треба робити", - пояснив президент свою позицію щодо чинних українсько-російських газових домовленостей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування