Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дружина Ющенка разом з СБУ відкрила виставку терору

Неділя, 17 травня 2009, 15:39

У неділю презентована історико-документальна виставка "Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років".

Виставку презентував Міжнародний благодійний фонд "Україна 3000" в рамках заходів з відзначення Дня пам'яті жертв політичних репресій на території Державного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили", повідомляє прес-служба президента.

Виставка підготовлена у рамках програми "Уроки історії", спільно з Галузевим архівом Служби безпеки України та Київською міською організацією Всеукраїнського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса.

Її завданням є інформування світової та української спільноти про систему репресій, які чинилися комуністичним (сталінським) режимом у 20-50-х роках ХХ століття проти українського народу.

Виставка складається з 24-х плакатів.

Перша частина експозиції знайомить глядача з ситуацією, в якій опинилася Україна на момент розпаду Російської імперії та в наступні роки боротьби українців за власну державність.

Друга частина присвячена висвітленню механізму здійснення репресій проти усіх верств українського суспільства: селянства, інтелігенції, військових, політичної еліти, духовенства тощо.

Кілька плакатів висвітлюють сторінки історії Західної України 1940-х років, після її приєднання до Радянської України, зокрема - форсовані репресії НКВД проти національно-визвольного руху (ОУН, УПА), проти мирного населення, а також депортацію населення у віддалені райони СРСР задля нищення національної ідентичності та дисперсизації українського етносу.

У виставці розкрито перебіг повоєнних репресій, спрямованих проти остарбайтерів та колишніх військовополонених, показано місця, де репресовані відбували покарання. Також подана інформація про найбільші повстання політв'язнів у таборах.

Заключна частина виставки містить інформацію про найбільші місця масових поховань репресованих, а також наслідки терору і вшанування у незалежній Україні пам'яті невинно убитих.

Планується, що виставка "Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років" буде передана в усі області України. Крім цього, виставку буде перекладено різними мовами та розповсюджено по дипломатичним представництвам України в різних країнах світу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування