Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко свариться з Тимошенко не через особисте

П'ятниця, 29 травня 2009, 11:42

Президент Віктор Ющенко запевняє, що його протистояння з прем'єром Тимошенко спричинене розбіжностями в поглядах на економіку, а не особистим конфліктом.

Про це він сказав в інтерв'ю "Независимой газете".

"Мої розбіжності з прем'єр-міністром – це не питання особистих відносин. Це конфлікт економічних ідеологій. Але заборонити або дозволити урядові будь-які дії може, відповідно до Конституції, Верховна Рада, а не президент", - заявив президент.

"Я як економіст регулярно звертав увагу на те, що дії уряду економічно необгрунтовані, небезпечні. Популізм і патерналізм, що підмінили програму діяльності уряду, – це дорога в нікуди", - відзначив він.

Як приклад, Ющенко згадав ситуацію з газом.

"За два з половиною роки нам у три рази підвищили ціну на газ. Це вимагало серйозних реформ на внутрішньому ринку, починаючи від перегляду цінової політики. Зараз в Україні ціна газу для підприємств теплокомуненерго нижче, ніж у Росії. Що це, якщо не ціновий популізм?", - запитав він.

"Звичайно, держава, уряд зобов'язані гарантувати найбіднішим прошаркам населення доступні ціни на газ у достатньому обсязі. Але наш уряд узяв на себе нездійсненну місію – дешевим газом піддобрити усіх – і багатих, і бідних. І при цьому вчасно розраховуватися з Росією. До виборів протриматися можна, а що потім?", - заявив він.

Ющенко також розкритикував рішення уряду про заборону експорту зерна.

"У країні, у якій на початок року було 6 мільйонів тонн понад внутрішні потреби. Навіщо заборонили? Тому що за перший квартал ціни на хліб підвищилися більш ніж на 25%. Чому? Тому що соціальні витрати бюджету збільшилися на 75% і за один квартал країна досягла показників річної інфляції", - відзначив він.

"Політично мотивована роздача грошей виборцям створила проблему, яку уряд кинувся вирішувати командно-адміністративними методами: щоб знизити ціни на хліб – заборонимо експорт і змусимо виробника демпінгувати на внутрішньому ринку. У результаті сотні тисяч тонн зерна ми просто втратили. Це – ціна популістської політики", - підкреслив Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування