Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ та Світовий банк: В Україні зберігається ризик системної банківської кризи

Субота, 30 травня 2009, 10:46

В Україні залишається ризик переростання труднощів окремих банків у системну банківську кризу.

Про це у статті для "Дзеркала тижня" заявили голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні, заступник директора Європейського департаменту МВФ Джейла Пазарбазіолу та директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.

"Ознаки напруги значно різняться серед банків України, але залишається ризик того, що труднощі, які охопили окремі банки, переростуть у системну банківську кризу", — відзначають міжнародні експерти.

За словами Пазарбазіолу та Райзера, системна банківська криза може розпочатися у разі падіння довіри до банків до тієї межі, коли вкладники починають вважати, що жоден банк не є достатньо безпечним, і замість переходу до інших банків взагалі залишають банківську систему.

"Ступінь такого згубного впливу зазвичай залежить від розміру банків, які мають гострі проблеми з ліквідністю чи платоспроможністю", — відзначають вони.

Експерти переконані, що коли існує ймовірність такої кризи, держава зобов’язана втрутитися і підтримати банківський сектор.

"Коли центральний банк надає ліквідність фінансовій системі, уряд, зі свого боку, використовує бюджетні ресурси для надання нового капіталу, кредитів та (або) гарантій системним банкам, акціонери яких не здатні мобілізувати додатковий капітал", — пояснюють вони.

У такій ситуації для органів влади постають три основних задачі: відновити довіру суспільства до банківської системи країни, захистити банківську систему з найменшими витратами для платників податків та зміцнити банківську систему, щоб вона стала більш стійкою до майбутніх криз, відзначають Пазарбазіолу та Райзер.

Крім того, на їхню думку, Україна повинна рішуче перейти до впровадження стратегії реабілітації банківського сектору, яку українські органи влади розробили за підтримки міжнародних фінансових установ.

Пазарбазіолу та Райзер зазначили, що ця стратегія передбачає реалізацію державної програми рекапіталізації системних банків та початок реструктуризації комерційних банків, які не є системними, але які потерпають від гострої нестачі ліквідності та капіталу, котру не можуть поповнити їхні власники.

"Зараз настав час рішуче перейти до впровадження цієї стратегії. Зволікання призвело б до подальших втрат активів і збільшення витрат для держави", — наголосили вони.

"Стабілізація депозитів у травні 2009 року поки що створює сприятливу ситуацію і збільшує шанси на успіх. Вирішальне значення матимуть також послідовність і наполегливість. Слід уникати контрпродуктивних кроків, таких як нещодавня заборона відчужувати майно, що перебуває у заставі за кредитом", — додали експерти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування