Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді підприємців кажуть, що з пенсійними внесками стане простіше

Вівторок, 5 травня 2009, 19:45

Запровадження механізму сплати пенсійних внесків дозволить нарешті нараховувати справедливий пенсійний стаж підприємцям - фізичним особам, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

Про це заявила голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів Оксана Продан на брифінгу в Кабміні, повідомляє прес-служба уряду.

Продан нагадала, що з 1 травня цього року вступила в силу постанова уряду "Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування", яка передбачає відрахування додаткових платежів до Пенсійного фонду підприємцями, що працюють за спрощеною системою оподаткування.

За її словами, внески до Пенсійного фонду необхідно сплачувати для того, щоб отримувати пенсію: "Всі підприємці сьогодні живуть в Україні, планують тут жити і надалі, тому для них важливо отримувати пенсію".

Продан пояснила, що без відповідних платежів не буде нараховуватися пенсійний стаж. Вона уточнила, що, наприклад, ті підприємці, які сплачують 200 грн. єдиного податку, тепер повинні будуть додатково платити 116 грн внеску до Пенсійного фонду.

Продан зазначила, що досі ніхто людям не роз’яснював механізм нарахування пенсійного стажу: "Люди приходять до Пенсійного фонду і стикаються з тим, що час, коли вони працювали підприємцями і сплачували податки, не відповідає пенсійному стажу. Тобто 12 місяців трудового стажу їм зараховувалися як 5 місяців пенсійного".

Голова Ради підприємців підкреслила, що підприємців в даній ситуації не так турбують додаткові відрахування до Пенсійного фонду, як перспектива додаткових перевірок.

"Підприємці готові платити. Це не настільки великі кошти, щоб говорити, що це не правильно. Для них головне, щоб не було додаткових перевірок, щоб не треба було звітність носити, реєструватися, укладати додаткові угоди. Зараз нічого такого не треба буде робити: ти прийшов, ти платиш свій податок і одночасно можна буде заплатити до Пенсійного фонду", - заявила Продан.

Крім того, вона повідомила, що уряд планує спростити механізм сплати обов'язкових пенсійних внесків для підприємців - фізичних осіб, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

За словами голови Ради підприємців, відповідні проекти рішень уряду розробляються Радою підприємців разом з Держкомітетом з регуляторної політики та підприємництва. За її словами, згідно з цими рішеннями, підприємці здійснюватимуть пенсійні внески окремим платежем, перераховуючи кошти на спеціальний єдиний рахунок.

Крім того, зазначила Продан, буде передбачена спеціальна система перевірки таких підприємців, які сплачують обов'язкові пенсійні внески: "Пенсійний фонд буде готувати щорічний акт звірки, який направлятиметься приватним підприємцям".

За її словами, буде звільнено від сплати додаткових внесків до Пенсійного фонду підприємців, які є пенсіонерами або інвалідами і вже отримують пенсію за віком або за інвалідністю. Також додаткові відрахування до Пенсійного фонду не робитимуть ті підприємці, які самі одночасно є найманими робітниками.

"Ці рішення готуються для того, щоб максимально спростити всі механізми взаємовідносин між підприємцями, контролюючими органами і Пенсійним фондом", - підкреслила голова Ради підприємців при Кабміні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування