Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: Україна готова залучити спецпризначенців для захисту від піратів

П'ятниця, 8 травня 2009, 14:25

Президент Віктор Ющенко звернувся до міжнародних організацій стосовно посилення безпеки судноплавства у зв'язку з частими випадками піратських захоплень.

Своє звернення глава держави направив до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Союзу та НАТО, повідомляє прес-служба президента.

"Останнім часом почастішали випадки захоплення піратами мирних суден під прапорами різних країн та взяття в заручники членів екіпажів з метою отримання викупу. Загалом, за останні 5 років громадяни України ставали заручниками піратів у складі 15 суден. Заручниками у піратів залишається 34 громадяни України", - йдеться у зверненні.

"Спостерігається суттєве розширення географії морського піратства. Дане явище набуває ознак загрози не тільки морському судноплавству, але й міжнародній торгівлі, перетворюючись на високоприбутковий кримінальний бізнес", - зазначив Ющенко.

Він наголосив, що "незважаючи на ухвалені Радою Безпеки ООН 4 відповідні резолюції, функціонування декількох авторитетних організацій для координації боротьби з піратством на міжнародному рівні, створена міжнародна система контрзаходів виявляється малоефективною".

"Україна, підтверджуючи свої міжнародні зобов'язання у рамках протидії незаконним актам, що загрожують морській навігації, закликає всі суб'єкти міжнародних відносин суттєво активізувати зусилля й реальні спільні дії для боротьби з піратством на морі", - заявив президент.

"На порядок денний нагально постало питання про створення міжнародною спільнотою коридорів безпеки для захисту від піратів, відкриття додаткових регіональних координаційних центрів безпеки мореплавства, право військових кораблів іноземних держав переслідувати морських піратів у територіальних водах, озброєну охорону торговельних суден у разі проходження загальновизнаних небезпечних морських маршрутів, пасивні (нелетальні) системи оборони цивільних суден", - йдеться у звернення.

Ющенко також вважає за необхідне "напрацювання на міжнародному рівні чітких методик протидії цьому явищу, удосконалення "базових протоколів по безпеці" з вимогою неухильного їх виконання судновласниками з відповідними санкціями у разі відмови або ігнорування, залучення до цього процесу інституту страхування через його можливості контролю і стимулювання".

"Україна готова брати активну участь у цих процесах, зокрема, приєднатися до військово-морської операції Євросоюзу по боротьбі з піратством "Аталанта" шляхом її розвідувального, логістичного чи транспортного забезпечення, залучення сил спеціального призначення як груп захисту цивільних суден", - наголосив голова держави.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:58
ЗМІ: Нетаньягу просив Байдена не допустити видачу ордерів на арешт ізраїльських посадовців 
04:33
ISW: Російські війська готують наступ. Обирають між кількома напрямками
03:51
У США колишнього співробітника Пентагону засудили до 21 року в'язниці за передачу секретної інформації 
02:52
фотоWSJ: Виробник пластикової тари з Харківщини організував виготовлення далекобійних дронів
01:57
У Криму пролунали вибухи. Перекривали Керченський міст
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
Усі новини...