Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Представник Ющенка запевнив Європу, що ми надійні

Середа, 10 червня 2009, 16:48

Українська сторона є і надалі залишатиметься надійним транзитером російського природного газу зі Сходу на Захід відповідно до стандартів і технічних та організаційних умов, закладених при проектуванні української ГТС.

Про це заявив уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський на переговорах з делегацією Європейської Комісії.

Центральною темою переговорів були питання щодо надійності транзиту російського природного газу національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" на найближчу і середню перспективу.

Соколовський заявив, що з метою підвищення надійності поставок і транзиту природного газу президент України наполягає і особисто контролює хід виконання домовленостей, зафіксованих у Спільній заяві про модернізацію української ГТС від 23 березня 2009 року.

За його словами, потенційні проблеми у сфері поставок і транзиту російського природного газу, можуть загостритися в основному з двох причин: через повільні темпи реформування українського газового сектора і через невигідні для України газові контракти від 19 січня 2009 року.

Зокрема, Соколовський пояснив причини і природу наростання обсягів кредитних зобов'язань НАК "Нафтогаз України", що суттєво ускладнює її діяльність і кредитоспроможність.

Богдан Соколовський відзначив, що Глава Української держави наполягає на терміновому реформуванні газового сектора, у тому числі – компанії НАК "Нафтогаз України" з метою її фінансового оздоровлення та оптимізації діяльності з дотриманням принципів, прийнятих у країнах ЄС.

Уповноважений Президента України пояснив необхідність і доцільність внесення на взаємоприйнятних умовах змін і доповнень в українсько-російські газові контракти від 19 січня 2009 року з метою формування надійної довгострокової договірної бази і мінімізації впливу особистісного чинника відповідно до європейської практики.

Як повідомляє прес-служба президента, делегація ЄК з розумінням сприйняла позицію глави Української держави із зазначених питань і запевнила в готовності Європейської Комісії до активного співробітництва з Українською і Російською сторонами з метою вдосконалення договірної бази, мінімізації персональних впливів та вироблення додаткових механізмів гарантування поставок і транзиту газу на взаємовигідних умовах.

Європейська сторона наголосила на необхідності і готовності продовжувати подальші спільні дії з реалізації Спільної заяви з модернізації української ГТС від 23 березня 2009 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування