Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конституцію Тимошенко обіцяють принести Раді до виборів

Понеділок, 15 червня 2009, 20:03

Фракція Блоку Юлії Тимошенко зареєструє свій законопроект щодо змін до Конституції до проведення президентських виборів, однак парламент навряд чи зможе проголосувати за будь-який з варіантів зміни Основного закону.

Про це заявив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

"Я думаю, що всі проекти (змін до Конституції) будуть обговорюватися в період до президентської виборчої кампанії. Але реальність прийняття будь-якого проекту на сьогоднішній день мінімальна", - сказав Томенко.

На думку віце-спікера, "жоден законопроект не буде підтриманий".

За словами Томенка, "дуже добре", що велика кількість законопроектів про внесення змін до Конституції буде легітимізовано, як проекти, які виносяться на обговорення. Зокрема, про намір зареєструвати свій варіант змін Основного закону заявила Партія регіонів.

Томенко зазначив, що фракція БЮТ має намір зареєструвати свій законопроект про внесення змін до Конституції. Однак, підкреслив він, "поки йде дискусія у фракції щодо винесення на широке обговорення тільки тих розділів, які абсолютно підтримуються фракцією".

За словами віце-спікера, зокрема мова йде про такі розділи, як місцеве самоврядування і реформа правоохоронної системи. У той же час, підкреслив він, "викликають дискусії" розділи Конституції, які стосуються імперативного мандата, а також системи формування виборчих списків.

"Я б сказав, що дві третини тексту конституційних змін - це ті речі, які підтримуються фракцією", - зазначив віце-спікер.

За словами Томенка, фракції потрібно прийняти рішення про те, чи реєструвати в парламенті більш радикальну версію законопроекту про внесення змін до Конституції, або версію, під яку можна буде знайти 300 голосів у парламенті.

"Думаю, що законопроект БЮТ буде зареєстрований у Верховній Раді до президентських виборів", - сказав Томенко.

Віце-спікер пояснив, що єдине питання полягає в тому, чи буде даний законопроект виключно виражати позицію фракції БЮТ щодо конституційної реформи, або ж це буде "більш компромісний варіант", який може лягти в основу реальних конституційних змін після президентських виборів.

Коментуючи позитивні висновки Венеціанської комісії щодо президентського законопроекту змін до Конституції Томенко сказав: "Якщо говорити про висновки Венеціанської комісії, я сприймаю це як згоду Венеціанської комісії обговорювати цей законопроект у Верховній Раді".

При цьому він підкреслив, що не справа Венеціанської комісії говорити, необхідний Україні однопалатний чи двопалатний парламент.

"Саме зміст організації влади - це те, що повинні обговорювати експерти і парламент", - зазначив Томенко.

"Я вважаю, що ключові речі, які закладені в президентському законопроекті, не знайдуть підтримки навіть 226 голосів", - сказав віце-спікер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування