Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пірати звільнили моряків "Марафону". Є загиблий

Вівторок, 23 червня 2009, 11:11

Сомалійські пірати звільнили судно "Марафон", серед членів екіпажу якого знаходяться 8 громадян України.

"За повідомленням посольства України в Королівстві Нідерланди, 23 червня цього року сомалійські пірати звільнили судно "Марафон" з 8 громадянами України", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Міністерства закордонних справ України.

За інформацією прес-служби, на даний момент судно прямує у нейтральні води в супроводі нідерландського фрегата.

Як пише газета "Сегодня" з посиланням на дипломатичні канали, у понеділок близько 21.00 за київським часом сомалійські пірати отримали викуп за український екіпаж голландського судна "Марафон".

Сума викупу не розголошується. Але, за деякими достовірними даними, вона склала від 1 до 1,5 мільйонів доларів. "Торгівля" і затягування переговорів точилися довкола суми в $300 тисяч, які хотіли отримати пірати до обговореної раніше цифри.

Тільки після звільнення екіпажу капітан судна зміг повідомити про смерть зварника Сергія Вартенкова, який загинув ще під час захоплення суховантажу, повідомляє прес-служба українського уряду у вівторок.

Перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов висловив співчуття родині загиблого.

Він закликав країни світу спільними зусиллями подолати піратство.

"На моє переконання, усі країни мають об’єднатися і поставити крапку на піратському терорі в регіоні Аденської затоки", - зазначив Турчинов. "На жаль, стають традицією випадки, коли від рук піратів гинуть люди", - додав він.

Як повідомлялося, невеликий суховантаж "Марафон", який перевозив 2,5 тисячі тонн коксу, пірати захопили 7 травня в Аденській затоці. Судно належить компанії "Вестерн Марін Транспорт" (Нідерландські Антильські острови).

8 моряків – уся команда суховантажу – мешканці Ізмаїлу (Одеська область). Кок Геннадій Гусаков поранений у ногу (кулю отримав при конфлікті з піратами), він потребує лікарської допомоги.

Головний редактор журналу "Морський Бюлетень – Совфрахт" Михайло Войтенко стверджує, що до членів екіпажу застосовувалося насильство, у них залишалося дуже мало продовольства, були відсутні медикаменти, воду видавали лише двічі на добу.

Є дані, що "Марафон" утримували ті ж морські розбійники, які напали 25 вересня 2008 року на український суховантаж "Фаїна" зі зброєю та військовою технікою, що слідував до Кенії, пише "Сегодня".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування