Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У КВУ радять убезпечитися від змін до Конституції перед виборами

Вівторок, 23 червня 2009, 14:15

Комітет виборців України вважає, що зміни до Конституції повинні отримати суспільну легітимність на референдумі.

Про це йдеться у заяві КВУ за підсумками "круглого столу" з приводу змін до Конституці.

На думку членів організації, Конституція потребує значного реформування, оскільки окремі її положення є джерелом перманентної політичної кризи.

"Але політики все частіше спекулюють необхідністю змін до Основного Закону, використовуючи реформування Конституції для збільшення власних повноважень або продовження перебування у владі", - заявляють вони.

На переконання членів КВУ, чинна Конституція допускає можливість фактичної узурпації влади однією або кількома політичними силами, якщо у парламенті буде створено більшість у 300 депутатів.

КВУ вважає, що напередодні виборів "повинні бути створені додаткові запобіжники, які б прибирали спокусу скорегувати вибір громадян через зміни до Конституції".

Одним з таких "запобіжників", на думку експертів, може стати референдум "як дієвий механізм суспільної легітимізації конституційних змін".

При цьому у КВУ підкреслюють, що нещодавно ухвалений закон про референдуми позбавляє громадян можливості вносити зміни до Конституції на референдумі, "тому положення цього закону необхідно переглянути".

"До підготовки проектів конституційних змін має бути залучене якнайширше коло експертів та фахівців з конституційного права, а перед винесенням змін до Конституції вони мають пройти широке громадське обговорення. Ініціатива такого обговорення повинна надходити не від політичних сил, а від самої громадськості", - йдеться у заяві.

При цьому, на думку представників КВУ, за політичними силами має зберігатися право агітувати за ті конституційні зміни, які вони пропонують внести.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування